Stilig, men tomt

FORAN TV-EN (Dagbladet): hitAwards på TV2 sett fra sofakroken var en høyst delt fornøyelse. Showet scorer høyt på stil, men lavt på innhold.

Det ble drøye to timer med overflatisk, uspennende og glatt program, akkurat som mange av artistene som preger radiolista hit40.no. De åtte prisene ga heller ingen overraskelser. Det er jo som kjent de artistene/låtene som blir mest spilt i sin kategori, som stikker av med gullmicen.

Slitsomt

For meg framsto programlederne som de største popstjernene, der de med høye røster og høyere hårsåter heseblesende introduserte artister og reklamepauser på løpende bånd. Ja, for med et stort antall reklamebrudd og nyheter- og værinnslag, ble det mer slitsomt enn å følge en spillefilm på TV3.

I fjor var jeg blant de 8000 publikummerne i salen, og lot meg rive med og blende av et ekstravagant nytt til å være norsk show. Årets stunt med Lene Marlin og Thomas Giertsen var langt blassere og langtekkelig i motsetning til fjorårets intro med Espen Lind og Bandidos. Den eneste som sa noe som kan kalles vettugt, var Åse Kleveland, som delte ut prisen til årets artist. I sin lille innledning pekte hun på popmusikken i et tidsperspektiv og sa noe om betydningen av musikksjangeren som kulturell kraft. Den så jeg lite av i det glossy showet.

Utstillingsvindu

Men jeg så mange store artister. Og slik sett lykkes arrangøren TV2 med prisutdelingen basert på hitlista som blir presentert ukentlig i P4 og Dagbladet.

Der Spellemannprisen blir litt traust og stjernefattig, glitrer hitawards. Men Spellemannprisen har derimot en mer seriøs behandlig av musikk som kultur.

Utrolig hvor mange norske og utenlandske stjerner som fikk plass i det to timer lange programmet. Og sånn sett fungerer hitawards som et utstillingsvindu. Det var gledelig å se og høre Multicyde, som fortjent fikk vist fram noe av sitt potensial. Men kveldens prinsesse var Lene Marlin. Det er godt å se en ekte artist, et ikke plateselskap-produkt, med troverdighet og gråten i halsen da prisene ramlet inn. Fire ble det. Gratulerer, vi elsker deg!

Hitawards er og blir en provinspris. Robbie Williams kysset og takket utdeler Synnøve Svabø for gullmicen (i opptak), og påpekte hvor lite prisen betyr for ham. Helt sikkert sant, men for norske artister er den viktig.

<B>GLITTER OG STAS:</B> hitAwards var et stilig, men tomt show.