Stille før jazzen

Billettene er revet vekk før Paul Simon-konserten på Molde-jazzen.

Mandag braker det løs med Moldejazz for 42. gang. Paul Simon står øverst på plakaten, og alle de 8.000 billettene til den konserten er for lengst revet bort.

- 10-12 av de andre konsertene er også utsolgt på forhånd, men det er fortsatt ledige billetter til veldig mye, og veldig mye bra, sier festivalsjef Jan Ole Otnæs til NTB.

Da er husrom et større problem. Alt er fullt, spesielt de tre siste dagene. Skal du til Molde og ikke har forhåndsbestilt, så ta telt eller hus med deg, er oppfordringen fra festivalledelsen.

- Avtalen med «festivalskipet» MS Edvard Grieg gikk fløyten. Der forsvant det 170 sengeplasser. Men neste år får vi et nytt, stort hotell i byen. Da skal overnattingskapasiteten bli atskillig bedre, lover Otnæs.

22.000 billetter er solgt så langt. Normalsalget for en hel jazzfestival er 34.000. Otnæs føler seg rimelig trygg på at det kommer til å gå bra i år, både med festivalen og økonomien.

Paul Simon er det store forventninger til. Ifølge Otnæs har han med seg et veldig bra band og er i storform. Og publikum håper naturligvis på å få høre klassikere som «Mrs. Robinson», «Bridge over Troubled Water» og 50 Ways «To Leave Your Lover». Simon er en av den moderne rockemusikkens mest anerkjente komponister og tekstforfattere. Før han startet solokarrieren i 1971, var han den ene halvparten av Simon and Garfunkel.

Men til Molde kommer også størrelser som mer knyttes direkte til jazzen, som Herbie Hancock, Michael Brecker og Roy Hargrove som hyller en tidligere Molde-gjest, Miles Davis. Brazz Brothers og Shidara åpner årets jazzfestival, og åpningskonserten er så å si utsolgt.

Det kommer veldig mange andre, dyktige jazzmusikere også. En av dem heter Ola Kvernberg og er fra Fræna i Romsdal. Han er 21 år gammel og elev ved jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim. Instrument: Fiolin.

Konserten på jazzfestivalens hovedscene med Ola Kvernberg, Niels-Henning Ørsted Pedersen og Philip Catherine var omtrent utsolgt fredag, mens hovedpersonen sto på Gardermoen på vei til Pori jazzfestival.

- Moldejazz er naturligvis noe helt spesielt for meg, og det blir spesielt å stå på scenen i Idrettens Hus foran så mange mennesker, sier han til NTB.

Kvernberg spiller med egne band og med Hot Club de Norvege. Han har akkurat spilt inn plate med Steinar Raknes (bass) og Doug Raney (gitar), og det er ikke første gangen:.

- Jeg kan huske den første plata jeg spilte inn. Det var med Dansebandet Flyskrekk. Da var jeg 14 år gammel, sier Ola Kvernberg - som har gjort en kometkarriere med fiolinen sin.

(NTB-Kjell Herskedal)