KOMMENTARER

Stille før stormen

Etter pandemien må nesten all politikk tenkes på nytt. Det er bare å feste sikkerhetsbeltene.

Stille før stormen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Epidemien treffer landet, og ingenting blir som før. Er det en overdrivelse? Kanskje litt. I det små, i hverdagen vår, vil vi på et eller annet tidspunkt vende tilbake til normalen. Vi kan til og med snart dra på hytta, som det er lett å lengte til nå i påska.

Men zoomer vi ut, vil det meste være annerledes.

Når regjeringen og Stortinget øser ut hundrevis av milliarder i krisepakker, når NHO beregner kostnadene til 1,4 milliarder per virkedag, når kronekursen målt mot dollar er den høyeste på 20 år, så aner vi konturene. Når regnestykkene forskyves totalt, må det meste tenkes på nytt.

Alle partier som skulle hatt landsmøter denne våren (bortsett fra MDG som avholder sitt på videolink) har utsatt dem til høsten. Det er kanskje like greit. Ikke bare av smittevernhensyn, men også fordi partiene sannsynligvis ikke ville ha rukket å områ seg politisk heller. For hva skulle de vedtatt? Når handlingsregelen er midlertidig opphevet, blir det meste smått.

På Stortinget har mye av den planlagte politikken gått inn i dvalemodus. Nesten alle saker utsettes. Langtidsplanen for forsvaret skulle legges fram før påske, men er utsatt. De må kanskje regne på nytt i forsvarsdepartementet. Hva kommer egentlig jagerflyene til å koste nå, etter at kronekursen er steget til sitt høyeste nivå siden børskrakket i 1987? Følgekonsekvensene for både denne rådyre langtidsplanen og den beryktet svindyre Nasjonal transportplan (som ble sendt ut på høring akkurat da landet var i ferd med å stenges ned) vil bli store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer