Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stille og sterkt om krig og stormaktspolitikk

Thrillersk drama om politikk og kjærlighet.

FILM: «The Quiet American» er filmen George W. Bush ikke liker, og glimrende er den da, også.

I Saigon forstår man først mye, sies det innledningsvis i denne filmatiseringen av Graham Greenes roman. «Resten må leves.» Det er Michael Caine som snakker, der han som britisk journalist i den sørvietnamesiske storbyen anno 1952 ser tilbake på hendelsene som lærte ham å se livets og storpolitikkens mange ansikter, de fikk ham til å se seg selv og sin egen vrangside - og likevel erkjenner han at noen ting vil han aldri forstå.

Vietnamesernes kamp mot den franske kolonimakten er i ferd med å tilspisse seg i 1952, da London Times-korrespondenten Thomas Fowler tilfeldig eller kanskje ikke så tilfeldig møter amerikaneren Alden Pyle (Brendan Fraser). Pyle er lege, sier han, i arbeid for en hjelpeorganisasjon. Thomas er den typen journalist som har grodd fast utenlands. I London har han bare et mislykket ekteskap. I Saigon har han elskerinnen Phuong (Hai Yen), en jobb han kan gjøre som han vil og kontroll over sin egen tid.

Nokså fort innser Thomas at den stillfarende amerikaneren er hans rival i kjærligheten. Noe langsommere går det opp for ham at Pyle antakelig skjuler langt mer enn han åpenbarer.

Et lavmælt smell

Når herr Bush opplagt vemmes over Phillip Noyces kloke versjon av Greenes bok med brodd mot USA, er det fordi «The Quiet American» logisk, troverdig og med stor aktualitet avdekker storpolitiske grep med tilhørende retorikk. Dette skjer ytterst lavmælt og uten et bombesmell for mye. Virkningen er desto sterkere. Forbindelsen til de to mennenes kamp på det personlige plan skaper intensitet og spenning. Ikke minst beholder Noyce menneskeligheten gjennom hele dramaet.

Mangfoldig Caine

Dessuten har han en Michael Caine i utmerket form. Innsiktsfullt formidler han portrettet av en mann som har sine kyniske sider, men som i møtet med nye realiteter viser seg svak og sår. Også Brendan Fraser med sin erketypiske «american boy»-utstråling overbeviser som den sammensatte Pyle, en skuespiller som tør mer enn de opplagt publikumsvennlige komedier.

I bilder og miljøer settes vi tidsriktig tilbake til den tids Saigon. I innhold engasjerer «The Quiet American» på tvers av alle årtier.

Les anmeldelser av påskefilmene i Dagbladet FREDAG, side 12, 13 og 14.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media