Stiller blodig og splitter naken i musikkvideo

- Vi kan ikke la den overfokuserte objekt-seksualiseringen få ta patent på nakenhet, sier Sandra Kolstad.

(Dagbladet): I fjor høst ble artisten Sandra Kolstads venstre brystvorte sensurert bort fra et pressebilde på musikknettsiden Hissig.

Når hun nå gir ut musikkvideo til låta «Run Away (Where We Are)», kjører hun imidlertid full pupp igjen.

Hun stiller nemlig blant annet kliss naken og blodig i videoen som er produsert av Yenni Lee. I filmen våkner hun opp på et jorde, uten klær og med et digert sår i brystet.

Produsentens idé

Kolstad mener at det er en hårfin balansegang med nakenhet i kunsten.

- Jeg er naken fordi det er en viktig del av fortellingen vi vil formidle. Det finnes langt mer seksualiserte måter å fremstå på - selv om man har på klær. Min nakne kropp er ikke noe poeng i seg selv, den er en del av en fortelling. Det merker folk, vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på musikkvideoen, både i Norge og utlandet, fordi den først og fremst oppleves som en kortfilm, en fortelling, noe meningsfylt, sier hun til Dagbladet.

Artisten forteller at premisset for videoen var produsentens idé.

- Jeg sendte Yenni hele plata før den ble sluppet, hun valgte ut «Run Away (Where We Are)». Da jeg fikk manuset, likte jeg det umiddelbart. Jeg likte at fortellingen hun ønsket å formidle var både vakker og forstyrrende, på grensen til ubehagelig.

Panikkangst

- Det er ikke et kalkulert stunt for å få mer oppmerksomhet rundt videoen?

- Selvfølgelig ikke. Kunsten og fortellingen er viktigst for oss. Det er dessuten ikke akkurat gjort noen forsøk på å gjøre kroppen min noe som helst innbydende, tvert i mot. Det at en naken kropp automatisk tolkes som seksuell, selv når den er blodig og opprevet, sier nok noe om andre ting enn denne musikkvideoen. Vi kan ikke la den overfokuserte objekt-seksualiseringen få ta patent på nakenhet. Det kan ikke være sånn at det bare er Bergman-filmer fra forrige årtusen som har lov til å skilte med nakne kvinner og seksualitet, sier Kolstad.

Artisten forteller at det var en påkjenning å spille inn musikkvideoen. I klippets siste scene forsvinner hun ned i vannet, som under innspillinga holdt rundt åtte grader.

- Det var iskaldt og helt jævlig. Virkelig en påkjenning, og danserne var virkelig noen helter som holdt ut. Jeg var ganske nær panikkangst da jeg forsvant ned i havet, forteller 27-åringen.

- Sårbar

«Run Away (Where We Are)» er en av singlene fra albumet (Nothing Lasts) Forever, som kom ut i fjor.

Yenni Lee forteller at hun ville ha en video som sto i samsvar med det låta handlet om.

- Jeg snakket med Sandra først, og det første som falt inn i hodet mitt var noe så banalt som en person jeg akkurat hadde blitt kjent med, som reiste mye rundt og dermed bort fra problemene sine. Men de står alltid grodd fast når man kommer tilbake.

- Kolstad våkner opp naken på en vei med et sår i brystet, hva var tanken bak det?

- Personen i videoen representerer alle som er i en sårbar situasjon. Og når man er naken, så er man på sitt mest sårbare. Når det gjelder det store såret i brystet, så kan det hende at noen har tatt noe derfra. Men man vet ikke hvem eller hva, sier Lee.

Hun synes det var veldig gøy å jobbe med Kolstad.

- Sandra er en veldig tøff dame og ga meg alt jeg ville ha.

PHOTOSHOP-FAIL: Dette bildet ble sensurert av Charlotte Thorstvedts musikkmagasin Hissig.no i fjor høst. Foto: Ingrid Pop
PHOTOSHOP-FAIL: Dette bildet ble sensurert av Charlotte Thorstvedts musikkmagasin Hissig.no i fjor høst. Foto: Ingrid Pop Vis mer