Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marius Borg Høiby

Stiller opp i et av verdens største magasiner: - Må finne seg i mer oppmerksomhet nå

- Kan ikke hoppe inn og ut av offentligheten etter som han måtte ønske det, sier Carl-Erik Grimstad.

I VOGUE: Presseeksperter mener Marius Borg Høibyselv søker offentligheten, når han og kjæresten Juliane Snekkestad stilte opp i en reportasje i motemagasinet Vogue, et av verdens største magasiner. FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix
I VOGUE: Presseeksperter mener Marius Borg Høibyselv søker offentligheten, når han og kjæresten Juliane Snekkestad stilte opp i en reportasje i motemagasinet Vogue, et av verdens største magasiner. FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har tidligere vært en debatt om hvorvidt Marius Borg Høiby skal defineres som en offentlig person eller ikke.

I en pressemelding i april skrev kronprinsesse Mette Marit at «Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv - noe han er takknemlig for at norsk presse stort sett har respektert».

Hun siktet da til en forside fra ukebladet Se & Hør, hvor det sto at Marius Borg Høiby var «kjæreste med Playboy-modell».

Dette førte til en stor debatt om Borg Høibys privatliv må kunne omtales, eller ikke.

Nå har Borg Høiby selv gått ut i media sammen med kjæresten Juliane Snekkestad, i en reiselivsreportasje i det internasjonale motemagasinet Vogue.

- Må finne seg i større oppmerksomhet

I artikkelen er Borg Høiby og Snekkestad guider som viser Vogues lesere sine favorittsteder i Oslo.

Ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener at det at han stiller opp i en slik reportasje, betyr at han må finne seg i større oppmerksomhet i mediene.

- Jeg har tidligere kritisert Se & Hørs dekning av at Marius Borg Høiby hadde med seg kjæresten hjem til familien. Jeg mener fortsatt at den dekningen var kritikkverdig. Men når han aktivt går ut og søker medienes oppmerksomhet, som han nå gjør i Vogue, tar han med kjæresten ut i det offentlige rom. Da må han finne seg i en større oppmerksomhet, også rundt sitt eget kjæresteliv, sier Bodahl-Johansen.

Han legger likevel til at det ikke betyr at Borg Høiby må akseptere enhver form for invasjon av privatlivet.

- Generelt er det det som går på opptredener i nære familiesammenhenger som vi til en viss grad kan kalle privatlivets fred. Det må han også være beskyttet av. Men her søker han oppmerksomhet i offentligheten, og når han selv trer ut i mediene på denne måten, må han finne seg i en større oppmerksomhet, sier Bodahl-Johansen.

- Gjør ikke noe galt

Carl-Erik Grimstad er tidligere ansatt ved kongeparets stab på Slottet, og tidligere lærer i presseetikk ved Norges Kreative Fagskole. Han synes det er flott at Marius Borg Høiby slår et slag for Oslo.

- Veldig fint at han bringer utenlandsk oppmerksomhet til Oslo. Men han kan ikke velge å hoppe inn og ut av offentligheten etter som han måtte ønske det, sier Grimstad til Dagbladet.

Grimstad setter liten pris på at kongehuset skal definere den rollen som mediene skal ha til Mette-Marits sønn, som verken er adelig eller kongelig.

- Å lege en regi på sånt, er sjelden vellykket. Marius er voksen, og tilhører ikke kongehuset. Han søker offentligheten, og pressen behandler ham deretter - og gjør, slik jeg ser det, ikke noe galt i det, sier Grimstad.

Grimstad mener at Marius Borg Høiby bevisst bruker sin posisjon som sønn av Norges kronprinsesse i å markedsføre seg selv og tjene penger.

- Marius Borg Høiby kapitaliserer på sin posisjon. Han tjener penger på den han er. Det han gjør, er et del av inntektsgrunnlaget hans, sier Grimstad.

- Ikke en «vanlig» person

Hans mor, kronprinsesse Mette-Marit, har gått ut i mediene og presisert at hennes sønn ikke er en offentlig person.

- Hva skal foreldre, eller kronprinsessen i dette tilfellet, gjøre overfor et barn som er myndig?

- Hun bør gjøre som foreldre vanligvis gjør: gi gode råd og håpe på det beste. Jeg synes det er helt ålreit at Marius følger sine drømmer og går sin egen vei. Men han vet, at dersom han går over streken, gjør noe kontroversielt, vil han umiddelbart bli koblet til kongehuset - både i nasjonal og internasjonal presse, sier Grimstad og legger til:

- Marius Borg Høiby er ikke en «vanlig» person, og den rollen bruker han til å promotere sin karriere.

Kongehuset ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

- Nei, dette har vi ingen kommentar til, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til Dagbladet.

Shigeru Miyamoto, skaperen av blant annet Super Mario, er kritisk til spilltrenden Fortnite blant annet er en del av. Han oppfordrer spillselskaper til å IKKE gjøre som Fortnite-skaperne. Christopher Robin forteller hvorfor. #fortnite #freetoplay #supermario Vil du se mer av Dagbladet Spill? https://goo.gl/L6b1YP Følg oss også på Instagram... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!