Stiller ut forfalskninger

Eksperter slår fast at alle Rockheims Beatles-autografer er dårlige forfalskninger.

Juks og fanteri?: Rockemuseumet Rockheim har stilt ut 36 signerte Beatles-plater. - Alle signaturene er falske, hevder Beatles-eksperter.
Juks og fanteri?: Rockemuseumet Rockheim har stilt ut 36 signerte Beatles-plater. - Alle signaturene er falske, hevder Beatles-eksperter.Vis mer

(Dagbladet): - De fleste er veldig dårlige forfalskninger. Bokstavene er helt annerledes enn hvordan de skal være. Noen av albumene fra 60-tallet er signert med tusj. Jeg har aldri sett Beatles-signaturer fra den tiden som er gjort med tusj, sier Frank Seltier til Adressavisa i dag.

Ledende ekspert Seltier er blant Europas fremste eksperter på Beatles-autografer, og har på oppdrag fra Adresseavisa gått gjennom høyoppløselige bilder av alle de 36 signerte plateomslagene som inngår i utstillingen «Get Back» på rockemuseet Rockheim i Trondheim.

Utstillingen inneholder signerte utgaver av hele Beatles' platekatalog, i tillegg til flere soloalbum og en signert gitar.

- Ikke i nærheten Den amerikanske autografautentisitøren Roger Epperson mener også at signaturene fra Beatles-medlemmene er falske.

- Formen på signaturene er ikke i nærheten av å være riktige. Noen er skrevet med en treg og ustø hånd. Dessuten er Beatles-autografer enkle å datere, og mange av forfalskningene i samlingen er fra feil årstall i forhold til når platen ble gitt ut, påpeker han overfor Adresseavisa.

- Vanskelig for å tro det Einar Arne Iversen er eier av samlingen, og sier til Adresseavisa at det vil være forferdelig om det viser seg at signaturene er falske.

 - Dette er et arbeid som har gått over mange år, og det vil være forferdelig om det skal vise seg at alt er forfalskninger. Da skal jeg ha trådt veldig feil, og det har jeg litt vanskelig for å tro, sier han.

Han legger til at han gjerne tar imot dokumentasjon som hevder at samlingen er falsk, og vedgår at hans egen dokumentasjon ikke er tilstrekkelig.

- Fryktelig beklagelig I følge avisa gjorde ikke Rockheim egne undersøkelser for å verifisere utstillingen, men stolte på Statoil som har engasjert Iversen.

- Det er selvsagt fryktelig beklagelig om det viser seg at utstillingen er falsk. Utstillingen ble hentet i tillit til fagfolk som Statoil har til å jobbe med kunst, og kompetansen til Iversen, som har et veldig bra nettverk i samlermiljøet, sier direktør for Rockheim, Petter Myhr.

Avisa skriver også at Iversen har gjort en avtale med Frank Caiazzo, en av verdens ledende eksperter på Beatles-autografer, om at han skal vurdere samlingen.

- Når jeg kommer så langt at Frank Caiazzo eller andre i hans format får verifisert samlingen, og finner feil og mangler, så må jeg bare beklage at min egen og mine kontakters kompetanse ikke strakk til. Det vil jeg da beklage overfor alle Beatles-samlere verden over, sier Iversen.