Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stiller ut Mick Jagger og analsex

Det norske galleriet Rod Bianco stiller ut Andy Warhols polariodbilder av analsex og Rolling Stones. De advarer mot å ta med barn, men forventer ikke ramaskrik.

MICK JAGGER OG CHARLIE WATTS: Fra serien «Stones». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc
MICK JAGGER OG CHARLIE WATTS: Fra serien «Stones». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc Vis mer

- Vi ville komme bak fasaden til Andy Warhol. Vi begynte med hans polaroidbilder av Mick Jagger, men kom også over seriene «Sex Parts» og «Torso», forteller gallerist ved Rod Bianco, Sigmund Bakken.

I del to av Rod Biancos utstilling «Sex Parts and Fright Wigs», som går over to ulike deler fra i dag og fram til 14. august, vil galleriet blant annet vise Warhols private bilder av Rolling Stones.

Der får vi se Mick Jagger i tungelek med Stones-trommis Charlie Watts, og Keith Richards som biter en annen i låret. Bildene stammer fra fotoopptakene til det doble live-albumet «Love You Live», hvor Warhol designet coveret.

Analsex Men i del én vil også svært grafiske polaroidbilder og tegninger av analsex, oralsex og peniser, sterkere enn det Dagbladet trykker i dag, bli stilt ut.

Det heller er ikke lenge siden Rod Bianco stilte ut den kontroversielle nekrofili-installasjonen «Blind Date» av John Duncan.

HOMOEROTISK: Fra serien «Sex Parts». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc
HOMOEROTISK: Fra serien «Sex Parts». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc Vis mer

- Hvorfor er dette kunst og ikke pornografi?

- Dette handler ikke om motiv, men om framstilling og metodikk. Warhol ble spurt om akkurat det samme av sin gallerist på 70-tallet, da han så Warhols polaroider lå strødd utover skrivebordet rett før et viktig forretningsmøte. Da svarte Warhol: «Just call it art», forteller Bakken.

- Personlig del For Rod Bianco er ett av de sentrale aspektene ved denne utstillingen at vi får se bak kulissene i Warhols arbeid.

Han brukte nemlig polaroidbilder som en skisseblokk.

- Warhol har nærmest blitt oppfattet som aseksuell, men av disse bildene kommer det tydelig fram at han var homofil, forteller Bakken.

KEITH RICHARDS: Fra serien «Stones». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc
KEITH RICHARDS: Fra serien «Stones». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc Vis mer

Warhols bilder er til salgs, og hvert polaroidbilde koster om lag 10 000 dollar. Totalt har utstillingen er verdi på tre millioner norske kroner.

Advarer barn - Forventer dere negative reaksjoner?

- Vi advarer mot å ta med barn. I USA ville dette vært en forferdelig kontroversiell utstilling, men Norge et liberalt land. Vi forventer ikke ramaskrik, svarer Bakken.

MYE HUD: Fra serien «Torso». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc
MYE HUD: Fra serien «Torso». Foto: Andy Warhol/© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media