Stiller ut norske menn i New York

NEW YORK (Dagbladet): På en stor hvit vegg i GAle GAtes-galleriet i Brooklyn henger 15 melankolske norske menn. De er ikke av kjøtt og blod, men foreviget på fotopapir av den norske fotografen Anne Katrine Senstad (33).

Hun deltar i en kollektivutstilling som i helga åpnet i det trendy D.U.M.B.O.-distriktet like under Brooklyn Bridge.

- Anne Katrine Senstad har laget en stram serie hvor alle personene danner et helhetsinntrykk. Flere har islendere og er kledd slik vårt bilde av nordboere er, og alle har det litt alvorstunge uttrykket vi forbinder med folket deres, sier kurator Lauren Ross som har hentet den norske fotografen til utstillingen.

- Og så er det ganske vittig, legger hun til.

Norsk særhet

Senstad gjorde amerikaner av seg for snart 11 år siden, tok fireårig fotoutdannelse på Parsons og har fått fotfeste som frilans fotograf i New York. Bildene av norske menn ble tatt i 1997. Noen av de 15 mennene er mennesker fotografen kjenner, og noen har hun møtt tilfeldig.

- Etter mange år utenlands ville jeg se på mine egne røtter, sier hun.

- Og hva fant du?

- At det norske både er styrke og særhet. Mørketid gir melankoli, men en egen styrke. Jeg er i gang med en ny serie som består av 25 norske menn. Da går jeg lenger og henter mer ekstreme personer som blant andre nordpolfarerne Kagge og Ausland, forteller Senstad.

Eksotisk møte

Anne Katrine Senstad driver vekselbruk mellom kommersiell jobbing og kunstfotografi, og har fått jobber hvor hun har møtt stjerner som Robert Redford og Kyle MacLachlan. Utstillingen i GAle GAtes er en fjær i hatten til fotografen som konkurrerer i et tøft marked. I tillegg åpner hun en annen fotoutstilling i Denver i Colorado i mars.

EKSKLUSIVT: Den norske fotografen Anne Katrine Senstad viser 15 portretter av norske menn i et av New Yorks nye og trendy gallerier i Brooklyn.