HELT STILLE: Rommet er helt stille, og modellene sitter rett og slett bare helt stille. Foto: Malmö Konsthall
HELT STILLE: Rommet er helt stille, og modellene sitter rett og slett bare helt stille. Foto: Malmö KonsthallVis mer

Stiller ut tiggere fra Romania i kunstprosjekt

- Mange romfolk har reagert negativt.

(Dagbladet:) Malmö Konsthall går nye veier for å engasjere seg i den omfattende innvandringsdebatten som preger hele den svenske offentligheten, og merkes spesielt tydelig i innvandringstunge områder i Sør-Sverige.

Kunsthusets nyeste utstilling, titulert «The Alien Within - A living laboratory of Western society», bruker to virkelige tiggere som en del av utstillingen.

- Det har vært mange reaksjoner. Folk flest har vært veldig rørt og av å møte tiggerne i slike omgivelser, sier Lena Leeb-Lundberg, kommunikasjonsansvarlig ved Malmö Konsthall.

- Går over alle grenser I et sparsommelig møblert utstillingsrom sitter to tiggere helt stille. Kunstsenterets besøkende må møte stillheten og tiggernes blikk som en del av utstillingen. De to ble engasjert da de satt på gata i Malmö og tigget.

Tiggerne, som er fra Romania, har ved hjelp av kunstprosjektet spart opp nok midler til å dra hjem for å bygge hus, opplyser Leeb-Lundberg.

Ikke alle reaksjonen har vært positive, noen har også blitt provosert over performancekunsten som stilles fram. Hun sier det er et klart skille i reaksjon mellom dem som faktisk har sett utstillingen, og dem som har sett bilder fra den på nettet.

- De fleste som har blitt opprørt har ikke vært her selv og sett, bare hørt om utstillingen fra andre steder. De syntes ofte at utstillingen går over alle grenser, forteller hun.

Forbanna romfolk De som reagerer med mest sinne er romfolk, ifølge Leeb-Lundberg. Mange av dem føler utstillingen bare bidrar til å bekrefte stereotypiene rundt folkegruppen, hevdes det gjerne.

- Mange romfolk har reagert negativt. De som har gjort det opplever at vi ytterligere manifesterer romfolket som den laveste samfunnsklassen, sier Leeb-Lundberg.

Utstillingen har fått svært mye reaksjon både i Sverige og internasjonalt. Den anerkjente nettavisen The Huffington Post var blant dem som omtalte «The Alien Within» tidlig.

Leeb-Lundberg minner om at selv om utstillingen skal provosere, så er målet med den å sørge for at de besøkende forlater Malmö Konsthall full av ettertanke og refleksjon rundt toleranse i det svenske samfunnet. Utstillingen er kurert av Diana Baldon og er hennes første som direktør ved kunstsenteret.