Stillfaren anarkist

Korte, vedvarende essays om Guantanamo, anger og fuglene i luften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: J. M. Coetzees nyeste bok begynner med et essay om statsdannelsenes opprinnelse, og slutter med et kort, inderlig essay om Ivan Karamazov og Dostojevski.

Foruten essayene, som tar opp de forskjelligste temaer, består hver side av to jeg-stemmer, en aldrende, hvit sørafrikansk forfatter som har bosatt seg i Australia, og Anya, en yppig og jordnær ung kvinne med en uklar bakgrunn. I romandelen følger vi forfatterens og Anyas utvekslinger og til dels motvillige samkvem. Det består i at Anya skriver essayene i boken over på PC, siden forfatteren skal ha dårlig syn; noe Anyas mann, investeringskonsulenten Allan, ikke er så overbevist om at stemmer.

Terrorisme

«Diary of a bad year» er uvanlig lesning, bokstavelig talt: Man kan velge å lese essayene, som tar halvparten av sidene eller mer, side for side, til de slutter, og så lese forfatterens jeg-fortelling, og til slutt Anyas. Eller man kan lese seg nedover de trer tekstplanene, side for side. Jeg valgte å gjøre det siste, for å se hvordan de tre planene virker på hverandre, om det skjer en betyndingsutvidelse med den lesemåten. Og det gjør det, så absolutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer