Når den minste lyd kan drepe:

Stillhet er det nye grøsset

La deg skremme en gang i år av denne tausheten.

FØDER: Emily Blunt i grøsseren «A Quiet Place» kan ikke komme med en lyd når hun skal føde. Foto: Paramount Pictures.
FØDER: Emily Blunt i grøsseren «A Quiet Place» kan ikke komme med en lyd når hun skal føde. Foto: Paramount Pictures. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GRØSSER: Åpningen i «A Quiet Place» trekker oss kjapt mot filmatisering av Cormac McCarthys «The Road» etter den store ødeleggelsen. Noen tasser barbeint rundt på et kjøpesenter. Alt er stille, ikke en lyd. Bare tassende skritt, noen skygger før vi sakte blir så smått visuelt kjente med fem ansikter, en familie på flukt ut på landet. Til en gård. For å overleve. De snakker ikke sammen, vel det er feil. De kommuniserer godt ved hjelp av tegnspråket. Hva har skjedd? Hele verden virker øde og forlatt. Hvem truer? Hvorfor?

Tegnspråkgrøsser

Mat, vann, strøm og alt annet ser ut til å fungere, men kammerspillet med familien sklir ikke rett inn i «dette har vi sett og hørt før». Dette er ganske så oppfinnsomt og stramt laget, en grøsser av det vi kan kalle en moderne stumfilm der det går 45 minutter før en av skuespillerne sier ett eneste ord. Sjelden kost i vår støyfulle samtid. Og, den første og eneste musikken vi hører – uten lydskisser for å bygge oppunder den tause og truende skrekken – er Neil Youngs «Harvest Moon». I rollene finner vi den britiske Golden Globe-vinneren Emily Blunt og hennes virkelig ektemann, John Krasinski. Sistnevnte har også regidebut i det store formatet og det gjøres nennsomt og nedtonet til grøsser å være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer