Stillheten som forsvant

Det er en brutal overgang fra å kunne søke naturens stillhet, til å bli påtvunget kontinuerlig støy.

VINDKRAFT :  «Nå er støyskapende vindmøller kommet som en helt ny trussel mot stillheten i norsk natur,» skriver Sigmund Hågvar. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
VINDKRAFT : «Nå er støyskapende vindmøller kommet som en helt ny trussel mot stillheten i norsk natur,» skriver Sigmund Hågvar. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge er et turgående folkeferd: Vi søker oss ut i den frie naturen for rekreasjon og gode opplevelser. Det vi søker aller mest er fred og ro. Deretter kommer motiver som sosialt samvær, trim, å oppleve naturen, høsting og mestring. Men stillheten - fravær av sivilisasjonsstøy - rager høyest.Samtidig som naturens stillhet blir viktigere for oss, trues den fra mange kanter. Dundrende døgntrafikk kan allerede høres langt innover i skog og mark. Nå er støyskapende vindmøller kommet som en helt ny trussel mot stillheten i norsk natur.

Det er vist at man gjennom energieffektivisering kunne spart inn den energien som vindturbinene skal produsere, slik at både naturen og stillheten kunne blitt bevart. Vi vet også at vindturbinene dreper fugl, ødelegger verdifull natur, at møllevingene kaster farlig is flere hundre meter om vinteren, og de fratar folk tradisjonelle rekreasjonsområder. Nå kommer støyen som et tilleggsproblem. I Danmark er allerede en fjerdedel av landet støybelagt på grunn av vindturbiner. De lavfrekvente lydene plager folk i en kilometers omkrets. Mange er søvnforstyrret, andre kontinuerlig støyplaget.Vi er også i Norge i ferd med å frata naturen det vi aller mest søker - stillheten. Fordi det er så mange andre argumenter mot vindkraftindustri, har det tatt tid før det har sunket inn at heretter må du kanskje sitte i solnedgangen og lytte til turbinenes uopphørlige støy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer