Stillheten som forsvant

Det er en brutal overgang fra å kunne søke naturens stillhet, til å bli påtvunget kontinuerlig støy.

VINDKRAFT :  «Nå er støyskapende vindmøller kommet som en helt ny trussel mot stillheten i norsk natur,» skriver Sigmund Hågvar. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
VINDKRAFT : «Nå er støyskapende vindmøller kommet som en helt ny trussel mot stillheten i norsk natur,» skriver Sigmund Hågvar. Foto: Paul Kleiven / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Norge er et turgående folkeferd: Vi søker oss ut i den frie naturen for rekreasjon og gode opplevelser. Det vi søker aller mest er fred og ro. Deretter kommer motiver som sosialt samvær, trim, å oppleve naturen, høsting og mestring. Men stillheten - fravær av sivilisasjonsstøy - rager høyest.Samtidig som naturens stillhet blir viktigere for oss, trues den fra mange kanter. Dundrende døgntrafikk kan allerede høres langt innover i skog og mark. Nå er støyskapende vindmøller kommet som en helt ny trussel mot stillheten i norsk natur.

Det er vist at man gjennom energieffektivisering kunne spart inn den energien som vindturbinene skal produsere, slik at både naturen og stillheten kunne blitt bevart. Vi vet også at vindturbinene dreper fugl, ødelegger verdifull natur, at møllevingene kaster farlig is flere hundre meter om vinteren, og de fratar folk tradisjonelle rekreasjonsområder. Nå kommer støyen som et tilleggsproblem. I Danmark er allerede en fjerdedel av landet støybelagt på grunn av vindturbiner. De lavfrekvente lydene plager folk i en kilometers omkrets. Mange er søvnforstyrret, andre kontinuerlig støyplaget.Vi er også i Norge i ferd med å frata naturen det vi aller mest søker - stillheten. Fordi det er så mange andre argumenter mot vindkraftindustri, har det tatt tid før det har sunket inn at heretter må du kanskje sitte i solnedgangen og lytte til turbinenes uopphørlige støy.

Det er en brutal overgang fra å kunne søke naturens stillhet, til å bli påtvunget kontinuerlig støy. Arealer som før produserte folkehelse kommer til å produsere fortvilelse. Kanskje tenker politikerne at disse møllene er et synlig bevis på politisk handlekraft. Men framtidas samfunn kommer til å bli energigjerrig. Vi har nok energi i dagens Norge, men sløser med den. Den grønneste energien er den som ikke blir brukt. Slik effektivisering er dessverre usynlig. Men der ligger den politiske handlekraften som sparer både klima, naturverdier og folkehelse.

Sigmund Hågvar, professor emeritus i naturvern, Universitetet for miljø-og biovitenskap

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.