Stillstand

Lite skjer i Damenes Detektivbyrå.

BOK: «Blå sko og lykke» er den sjuende romanen i serien om den elskelige privatdetektiven Mma Precious Ramotswe, og selv om man egentlig ikke kan si noe vondt om bøkene, så har de handlingsmessig mindre og mindre å by på.

Det har aldri vært de store verdensproblemene som har opptatt Alexander McCall Smith i Mma Ramotswe-bøkene, bare de små, hverdagslige bekymringene som fyller hverdagen til Botswanas eneste kvinnelige privatdetektiv. Det har egentlig vært ganske trivelig å lese om Ramotswe og hennes nesten ufeilbarlige menneskeforståelse, men i «Blå sko og lykke» er handlingsnivået så lavt at boka omtrent står stille gjennom to hundre sider.

Løse historier

Alt går i den samme, gamle tralten: Lærlingene til J.L.B. Matekoni er fremdeles udugelige og tenker mest på damer, assistenten Mma Makutsi drømmer om et par blå sko som ikke passer henne, og så har lokalavisa fått en Klara Klok-spaltist som kaller seg Tante Emang og avspiser innsenderne med frekke svar. Det er ingen samlende intrige her, bare flere løst sammenbundne historier som alle er så lavmælte at man bør dytte i dem for å se om det i det hele tatt er liv i dem.

TV-serie

Det er kommet ytterligere to bøker på engelsk etter «Blå sko og lykke», og det er selvsagt mulig at Smith har gjort dem litt mer spennende. For det går neppe an å flyte på sjarmen til Mma Ramotswe i lengden – selv hvor tradisjonelt bygd hun måtte være. Men hvis den ferske og etter sigende velspilte tv-serien også når en norsk kanal, så vil uansett suksessen være sikret i lang tid framover.