Stilnede stemmer og godt cd-nytt i det nye jazzåret

Espen Rud med elitelag i strålende «Dobbeldans».

ESPEN RUD:  Står fram som en strålende trommeslager, bandleder og låtskriver/arrangør på sitt nye album «Dobbeldans». FOTO: JAN KONINGS/MUSIKKOPERATØRENE.
ESPEN RUD: Står fram som en strålende trommeslager, bandleder og låtskriver/arrangør på sitt nye album «Dobbeldans». FOTO: JAN KONINGS/MUSIKKOPERATØRENE. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FARVEL: Det nye norske jazzåret fikk en mollstemt inngang da meldingene om først Truls Helwegs, deretter Totti Berghs bortgang kom med få dagers mellomrom.

TROMPETEREN Truls Helweg (f. 1940) var blant de ledende unge tradjazzmusikerne på 50/60-tallet og flere ganger norgesmester i amatørjazz med ulike orkestre. Fra midten av 90-tallet var han i mange år styreleder i Oslo Jazzfestival og spilte en viktig rolle i konsolideringen og den videre utviklingen av festivalen.

SAKSOFONISTEN Totti Bergh (f. 1935) var en av de store mainstreammusikerne og balladetolkerne i generasjonen mellom Bjarne Nerem og Jan Garbarek. Den alltid stilsikre tradisjonsbæreren med en mer enn 50 år lang karriere er godt dokumentert på en rekke plater i tidvis gnistrende samarbeid med så vel norske som amerikanske og svenske kolleger og fikk Gammlengprisen i 1994, Oslo Jazzfestivals pris i 1997 og Buddyprisen — norsk jazz' høyeste utmerkelse — i 1999.

Det er to lavmælte, men likevel sterke stemmer i den lille norske «jazzfamilien» som nå er stilnet, og savnet av Truls Helweg og Totti Bergh vil bli følt langt ut over kretsen av deres nærmeste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer