Stilnede stemmer og godt cd-nytt i det nye jazzåret

Espen Rud med elitelag i strålende «Dobbeldans».

ESPEN RUD:  Står fram som en strålende trommeslager, bandleder og låtskriver/arrangør på sitt nye album «Dobbeldans». FOTO: JAN KONINGS/MUSIKKOPERATØRENE.
ESPEN RUD: Står fram som en strålende trommeslager, bandleder og låtskriver/arrangør på sitt nye album «Dobbeldans». FOTO: JAN KONINGS/MUSIKKOPERATØRENE. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FARVEL: Det nye norske jazzåret fikk en mollstemt inngang da meldingene om først Truls Helwegs, deretter Totti Berghs bortgang kom med få dagers mellomrom.

TROMPETEREN Truls Helweg (f. 1940) var blant de ledende unge tradjazzmusikerne på 50/60-tallet og flere ganger norgesmester i amatørjazz med ulike orkestre. Fra midten av 90-tallet var han i mange år styreleder i Oslo Jazzfestival og spilte en viktig rolle i konsolideringen og den videre utviklingen av festivalen.

SAKSOFONISTEN Totti Bergh (f. 1935) var en av de store mainstreammusikerne og balladetolkerne i generasjonen mellom Bjarne Nerem og Jan Garbarek. Den alltid stilsikre tradisjonsbæreren med en mer enn 50 år lang karriere er godt dokumentert på en rekke plater i tidvis gnistrende samarbeid med så vel norske som amerikanske og svenske kolleger og fikk Gammlengprisen i 1994, Oslo Jazzfestivals pris i 1997 og Buddyprisen — norsk jazz' høyeste utmerkelse — i 1999.

ESPEN RUD: Dobbeldansefest!
ESPEN RUD: Dobbeldansefest! Vis mer

Det er to lavmælte, men likevel sterke stemmer i den lille norske «jazzfamilien» som nå er stilnet, og savnet av Truls Helweg og Totti Bergh vil bli følt langt ut over kretsen av deres nærmeste.

ALBUM: Espen Rud (63) er mest kjent som en av norsk jazz' ledende trommeslagere gjennom mer enn 40 år og som bandleder med våkent øre for nye talenter. Albumet «Dobbeldans», som forelå digitalt før jul og nå også kommer som cd, er en kraftfull påminnelse om at Rud også er en prima låtskriver og arrangør.

Dessuten bekrefter det at han ikke minst en leder som vet å velge sine medspillere med omhu, for så å få det beste ut av dem når opptaksmaskinene går.

Pianisten Ivar Antonsen og bassisten Terje Gewelt har spilt mye med Rud, og sammen med ham og den unge gitaristen Jari Bakken utgjør de en herlig vitaltspillende og nyanserik kjerne i albumets ulike kvintetter, sekstetter, septetter og en oktett. Saksofonistene Atle Nymo, Frode Nymo og John Pål Inderberg samt tablaspilleren Jai Shankar er de fire andre musikerne som gir lyd til «Dobbeldans», og uansett hvilke konstellasjoner de åtte musikerne opptrer i, låter besetningene godt samspilt og vel hjemme i Ruds varierte og iørefallende melodier.

Også soloprestasjonene er uten unntak fremragende på dette albumet, der ikke minst Jari Bakken imponerer med både nydelig formet og kontrollert gitartone og spenstig oppbygde kor.

DU må ikke nødvendigvis være gitarist eller gitarfreak for å få utbytte av «Zinober», Håkon Storms fjerde album og hans første med solo gitar.

HÅKON STORM: Sologitarer med mange stemmer og farger.
HÅKON STORM: Sologitarer med mange stemmer og farger. Vis mer

Men dypere, egen ervervet innsikt i den soniske personligheten til i tur og orden en Guild F412 12-strenger, Taylor GT-8 8-strenger, Ramirez 2CWE nylonstrenger, Gibson ES335, Raines Studio Nylon 7-strenger, Gibson 1953 ES175 og Gibson 1934 L-50 vil utvilsomt øke nytelsen under avspillingen av albumet.

Det vil nok også Storms detaljerte redegjørelser for hvert enkelt av de 15 stykkene gjøre. Storms musikk, slik den kommer til uttrykk her, er mest av alt en klanglig reise der lyder fra elektrisk og akustisk gitar, noen ganger elektronisk manipulert, skaper høyst ulike stemninger.

Mye låter som rene improvisasjoner og ganske frie sådan, andre ganger fastner melodilinjer og rytmikk i mer gjenkjennelige mønstre, og med overveldende teknikk presterer Storm å føye det meditative og ekspressive sammen på nesten utrolig vis.

«Zinober» er omtrent så langt fra å være et innsmigrende gitaralbum som det går an å få det, men bak det noe labyrintiske førsteinntrykket åpner det seg en verden som er vel verdt reisen dit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer