Stilnet drama i keramikk

I ti år har Tove-Lise Røkke Olsen rukket å synliggjøre seg som utøvende keramiker. Markant har det vært hele veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En sort grovhet, røffhet i måten å behandle materialet på har vært hennes kjennetegn, og mer slepent er det heller ikke blitt fra hennes hånd den seinere tida. Kunstneren har selv forklart sine arbeider - ganske så forbløffende - med å henvise til plastbøtta, denne trivielle hverdagsgjenstanden, som hun har ønsket å fortolke og utprøve verdien av som inspirasjon.

Røkke Olsen trives åpenbart når hun kan skape friksjon i tankerekkene, undersøke fenomener og ting via negasjon. Prosjektet «plastbøtten» må vi nå likevel glemme, arbeidene står så fjernt fra slike påminnelser at forbindelsen ikke lenger gir mening.

Vilje til form

Iherdigheten med arbeidet med grov leire bærer preg av at nærkampen med materialet er lystbetont, i tillegg kommer keramikerens ettertrykkelige vilje til klar form. Arbeidenes formmessige karakter peker i retning av kurvliknende gjenstander heller enn bøtter. Men inntrykket blir brutt tvert, og gjenstandenes hele fysiske framtoning motsier på det sterkeste enhver sammenlikning med slike redskaper: Selve materialet og behandlingen av det, det taktile ved gjenstandene, deres volum og tyngde, er en fornektelse av alt som kunne forbindes med et bæreredskap av noen art, selv med et bilde av noe slikt. Adjø med plastbøtta, med kurven og det hele.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer