Stilrent om sensualitet

Elyas Poorgholam «Min far Falo» Bearbeidet av Inger Elisabeth Hansen Kulturbro Forlag Originalt og stilrent om fattigdommens håpløshet og våknende sensualitet i et fremmedartet Sør-Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Far «lignet et stykke våt ved som brenner dårlig», sier sønnen Jamil i et sitat som er symptomatisk for det bildet som tegnes av faren Falo, men framfor alt stilen i denne boka. For dramatikeren og læreren Elyas Poorgholam (1950), som har bodd i Norge siden 1990, har en helt særegen måte å skildre sitt barndomsrike på: femtitallets Sør-Iran med stor arbeidsledighet, fattigdom på grensen til sult, kvinneundertrykkelse og brutalitet. Der britene regjerte, men der folket også bedrev indre rasisme mellom de «svarte» arabere og «høyverdige» persere. Falo selv er «svarting» og dagsarbeider på en oljetanker, og bokas dramatiske vending er en streik der faren Falo presses av kona til å være streikebryter, noe som får fatale konsekvenser.

Sensuell

Dette er òg et portrett av tenåringen Jamil og hans rørende forhold til den av og til brutale faren, hvis store glede er å spille trommer, noe kona forbyr ham fordi han skjelles ut som sigøyner. Og ikke minst av Jamils tvetydige forhold til moren etter farens død. En mor som skammer seg over å bli enke, og som gjør umulige forsøk på å holde liv i familien med æren i behold: kampen mot den klåfingrede kjøpmannen, ondskapsfulle naboer og byråkratiet. Svært godt skildret er turen til storbyen, der moren og Jamil sendes fra kontor til kontor for å få papirer på at hun har foreldreretten (ingen selvfølge for enker). Det er òg en forsiktig sensuell scene her mellom Jamil og en kvinne i byråkratikøen, pirrende nettopp fordi den er så bluferdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer