DEBUTEN:  Leif GW Persson debuterte som krimforfatter i 1978. Nå er «Grisefesten» oversatt til norsk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEBUTEN: Leif GW Persson debuterte som krimforfatter i 1978. Nå er «Grisefesten» oversatt til norsk. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Stilsikker fra første side

Leif GW Perssons første krim er nå oversatt til norsk.

ANMELDELSE: «Grisefesten» er Leif GW Perssons mest solgte bok. Den er også hans debut, utgitt i 1978. Her møter vi for første gang Lars M. Johansson og kollegaene hans i Stockholmspolitiet.

Det som senere har blitt noe av GWs varemerke som krimforfatter, det kritiske perspektivet på svensk byråkrati og den detaljerte realismen i skildringen av politiarbeidet, er i høyeste grad tilstede i debuten. 

Ran

Selve historien er tilsynelatende enkel. Et postkontor i blir ranet. En mann blir overkjørt av en bil. Et lik blir funnet på en kirkegård. Og på Mallorca noen år tidligere møtes en brokete forsamling svenske turister på grisefest.

Mens Johansson og kollegaene forsøker å finne svarene, finnes det krefter innad i politiet som gjør alt de kan for å få skjule dem.  

Stilsikker fra første side

Troverdig

GW Persson er kriminolog og professor i politiforskning. Det merkes. Tonen er kjekk og maskulin, man aner en forfatter med betydelig selvtillit på feltet, selv om han altså er debutant.

De politifaglige sidene ved historien er troverdige, detaljerte og gode. GW opererer også med et slags metanivå i teksten der fortelleren, som vi må anta er forfatteren selv, kommenterer både etterforskningens gang og de ulike karakterenes utvikling. Det er ikke ofte krimforfattere tillater seg den slags litterære krumspring, men her fungerer det godt.

Karakterene som befolker historien er for øvrig tydelige, fargerike og morsomme. For eksempel kriminologen Nilsson, som utelukkende benytter seg av en slags freudiansk, introspektiv analyse for å finne gjerningsmannen. Tekniske bevis har han lite til overs for.