Nobel-konserten:

Sting ble spurt om sitt nye album: - Upassende

Stjerneartisten Sting sørget for trykket stemning på pressekonferansen før kveldens fredspriskonsert.

UPASSENDE: Under pressekonferansen i forkant av kveldens Nobelkonsert, fikk Sting spørsmål om hva som var inspirasjonen til hans nye plate. - Upassende, svarte Sting, som heller ville snakke om fred. Video: NTB Scanpix Vis mer

I kveld vil flere millioner TV-seere følge fredspriskonserten i Telenor Arena, ledet av komiker og «Conan»-programleder Conan O’Brien.

Under årets konsert opptrer Sting, Juanes, Icona Pop, Halsey, i tillegg til norske Marcus & Martinus og Highasakite.

Artistene og programlederen møtte både norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet i Oslo søndag formiddag.

På forhånd var pressen blitt oppfordret til å stille spørsmål som var relevante for settingen. Da Sting ble spurt om inspirasjonen bak sitt nyeste album, reagerte han:

- Upassende. Vi er her for å snakke om fred. Ikke albumet mitt.

IKKE FORNØYD: Sting (t.v.) likte ikke at hans nyeste album ble tema under pressekonferansen på Nobelinstituttet i forkant av Nobelkonserten søndag. Til høyre står Nobelvert Conan O'Brien. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Sting (t.v.) likte ikke at hans nyeste album ble tema under pressekonferansen på Nobelinstituttet i forkant av Nobelkonserten søndag. Til høyre står Nobelvert Conan O'Brien. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Det var konferansier for pressekonferansen, Svein Tore Bergestuen, som stilte Sting spørsmålet. Etter det litt spisse svaret fra Sting fulgte Bergestuen opp:

- Så fred er inspirasjonen da, antar jeg?

- Ikke nødvendigvis, nei. Det er en veldig bråkete plate. Men jeg kan si én ting: Jeg synes 2016 har vært et forferdelig år, på mange måter. Mitt nyttårsforsett for neste år er å si mindre og lytte mer. Jeg tror det er noe vi alle må gjøre neste år. Vi må si mindre og lytte, la Sting til.

Spøkte med Trump og Marcus & Martinus

Da O'Brien litt tidligere på pressekonferansen ble spurt om USAs rolle som fredsskapende nasjon de neste fire åra, i kjølvannet av at Donald Trump vant presidentvalget, valgte han å svare med humor - og et spark til pressen:

- Dette er et absurd spørsmål å stille en komiker. Men vi må vente og se hva president Trump vil gjøre. Jeg er patriot og tenker at vi må gi presidenten en sjanse. Jeg sier ting nå som ikke betyr noe, men jeg sier det med autoritet slik at dere kommer til å skrive det ned likevel.

HUMORISTISK: Under pressekonferansen før fredspriskonserten søndag formiddag sa komiker Conan O'Brien at det var masse unge jenter som sto utenfor hotellet hans og skrek når han kom ut, men han kunne se skuffelsen i ansiktene deres når det var han som kom ut, og ikke Marcus og Martinus. Redigerer: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

O'Brien spøkte også litt med den enorme populariteten til den norske popduoen Marcus & Martinus:

- Når jeg kommer ut fra hotellet mitt her, begynner de unge folka som står utenfor å skrike hysterisk. Men når de skjønner at jeg ikke er Marcus og Martinus, blir de helt uttrykksløse. Det er forferdelig! Så takk for at dere har ødelagt livet mitt, gutter, sa komikeren til latter fra det oppmøtte pressekorpset.

Mottok prisen

Årets fredspris gikk til Colombias president Juan Manuel Santos, for hans arbeid med å få til en fredsavtale med FARC-geriljaen i Colombia. Avtalen har gjort slutt på over 50 år med borgerkrig i landet.

Santos mottok prisen lørdag. I talen takket og hyllet Nobelkomiteen også alle de andre partene som har bidratt til fredsprosessen, og ikke minst representantene for borgerkrigens ofre.

– Ved å gi Nobels fredspris for 2016 til president Juan Manuel Santos ønsket Den Norske Nobelkomite å oppmuntre ham og alle dem som arbeider for å oppnå fred, forsoning og rettferdighet i Colombia, til ikke å gi opp, sa komiteens nestleder Berit Reiss-Andersen i sin overrekkelsestale lørdag.

Nytt konsept

Dette er 23. gang Nobels Fredspriskonsert arrangeres til ære for vinneren.

I år har Nobelkonserten også lansert konseptet «Young Talent Act», for å bidra til at barn og unge i dagens samfunn også vokser opp med kunnskap om prisen.

Målet er at budskapet skal nå barn og unge gjennom musikk og unge talenter som de selv lytter til, og først ut er de norske popyndlingene Marcus og Martinus.

Under pressekonferansen ble popduoen, som består av tvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen (begge 14), spurt om hva slags forhold de har til Nobelprisutdelingen og fredspriskonserten.

- Fred er veldig viktig for oss. Vi synes alle fortjener fred og at det bør være fred i hele verden. Vi så litt på konserten i fjor, da Jason Derülo stod på scenen, fortalte tenåringene.

Hvorvidt musikk kan spille en rolle i det å endre evrden til det bedre, ble også et tema på pressekonferansen søndag formiddag.

SNAKKET OM FRED: Den colombianske artisten Juanes. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SNAKKET OM FRED: Den colombianske artisten Juanes. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Folk spør meg ofte «kan du endre verden med en sang?», og jeg vil si «nei». Men hver gang jeg synger ser jeg ut på publikum. Kanskje en av de mange der ute vil bli president en gang, eller statsminister. Du har mulighet til å plante et frø om menneskerettigheter i dem. Du kan ikke endre menneskers syn på verden med en sang, men du kan plante et frø, sa Sting foran pressen.

Den colombianske artisten Juanes støttet Stings syn.

- Du kan ikke endre verden med en sang, men musikk er et mektig våpen og du kan gi et budskap om fred, uttalte han.

Nobelkonserten 2016 arrangeres i Telenor Arena søndag kveld, og vises på NRK1 fra klokken 19.55.