DEBATT

Debatt: kutt i stipend for studenter

Stipendkutt for studenter gir økt lærermangel

Regjeringens vil skremme studentene gjennom studiene. Resultatet blir færre lærere. Nå er det opp til skolepartiet KrF å trekke i nødbremsen.

STUDENTER RASER: Regjeringen foreslår å svekke studiestøtten i statsbudsjettet. Så å si alle studentorganisasjonene i Norge raser, skriver leder av Pedagogstudentene. Bilde av minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
STUDENTER RASER: Regjeringen foreslår å svekke studiestøtten i statsbudsjettet. Så å si alle studentorganisasjonene i Norge raser, skriver leder av Pedagogstudentene. Bilde av minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er drama i studentnorge. Regjeringen foreslår å svekke studiestøtten i statsbudsjettet. Kortversjonen er at studenter som ikke fullfører hele grader (for eksempel fordi de innser at de har valgt feil og derfor bytter studium) vil få betydelig mer lån enn tidligere. Så å si alle studentorganisasjonene i Norge raser. Hittil har 16 000 studenter signert oppropet mot endringen, og tallet stiger stadig.

Midt oppi alt dette kommer SSB med spådommer om framtidig lærermangel. Spådommene er dystre, nærmere bestemt at vi kommer til å mangle 5800 grunnskolelærere om 20 år. Hvor stort dette problemet er, kan knapt overdrives.

Mangel på kvalifiserte lærere får store konsekvenser for enkeltelevene som ikke kommer til å ha en lærer som kan hjelpe dem til å få utløst deres fulle potensial. Det er også et tap for samfunnet som helhet, som går glipp av masse kompetanse hos de kommende generasjonene.

Så hva har stipendendkutt og lærermangelen med hverandre å gjøre? Mer enn man kanskje skulle tro ved første øyekast. Dessverre.

Hele hensikten med stipendendringen er at færre studenter skal ombestemme seg om hva de vil bli når de først har begynt på et studium. I stedet skal de gi bånn gass, fullføre studiet, komme seg ut i jobb og begynne å betale skatt så fort som råd er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer