Stirrekonkurransen er over

Munch vant maktkampen - Oslo og verden får nytt Munch-museum.

LAMBDAKNEKKEN: Bare vent og se - publikum kommer til å elske knekken i Det nye Munch-museet. 
Foto: Herreros Arquitectos
LAMBDAKNEKKEN: Bare vent og se - publikum kommer til å elske knekken i Det nye Munch-museet. Foto: Herreros ArquitectosVis mer
Meninger

Som lyn fra klar himmel kom meldingen i dag om at Høyre, Venstre, Krf og SV har blitt enige om en avtale som sikrer et nytt Munch-museum i Bjørvika. Politikerne ser endelig ut til å være ferdige med stirrekonkurransen sin - og Munch vant. Den utskjelte, men av fagfolk lovpriste, Lambda-bygningen blir dermed oppført. Bygningen har en fantastisk plassering, med unike muligheter for publikum til å skue utover fjorden - og innover i sinnet til Munch. Bare vent og se - publikum kommer til å elske knekken i fjordkanten. En konsulentrapport har beregnet at tilstrømmingen av besøkende vil være størst her, 500 000 i året - heldigvis et argument som nå har blitt tillagt vekt.

Politisk er det faktisk en snuoperasjon av SV vi nå først og fremst er vitne til. De var i utgangspunktet en del av det brede politiske flertallet som sikret flertall for Munch-museum i Bjørvika da forslaget først ble lansert i 2008. Men da Lambda vant arkitektkonkurransen i 2009 sviktet motet, og på et lokallagsmøte i Oslo SV røyk flertallet for partiets støtte til museet - slik at de gikk til valg på Tøyen-alternativet ved siste kommunevalg.

Arbeiderpartiet har hele tiden vært innbitte motstandere, og det er ikke godt å se hva de får igjen for det nå. SV derimot, kan triumfere som de som sikret nytt museum - i tillegg til at de har fått gjennom en rekke krav i avtalen om nytt bygg. De har ikke solgt seg billig, på papiret i alle fall. Med i planen for et nytt museum er en omfattende opprustning av Tøyen, med nytt, kommunalt Tøyenbad - etter mal av badelandet i Drammen. Kommunen tar også mål av seg om å flytte Teknisk museum, redusere antall kommunale leiligheter, gratis barnebillett til de som bor i området på det nye badet - i tillegg til en opprustning av grøntarealet. Dette blir dyrt. Carl I. Hagen river seg nok i håret. I tillegg har SV lagt inn krav om at den nylig avviklede bemanningsnormen for barnehagene i Oslo skal gjeninnføres fra 2014.

SVs gruppeleder Marianne Borgen så ut til å tørke en liten tåre etter at hun hadde presentert løsningen i Oslo Rådhus i dag, det spørs om hun ikke kanskje også var litt rørt av sin egen innsats. Det gjenstår selvsagt å se at det om politikerne får det i havn, for når det gjelder Munch-museet og Oslo kommune tar vi ingenting for gitt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.