Stiv penis uten Nerdrums hjelp

(Telefonen ringer): - Ja, hallo, dette er Sigmund da Silva. Jeg er elev ved den figurative linja på Statens Kunstakademi. Vi skal ha utstilling nå og jeg skal blant annet stille ut et bilde med en avrevet penis. Kunne det være av interesse?

Sannelig står ikke penisen der. Ganske uten Odd Nerdrums hjelp. Riktig nok ble han aldri figurativ professor ved Statens Kunstakademi, men hans ideer lever videre, i markedsføringens navn.

Skandalealarmen gikk i redaksjonen da Sigmund da Silva ringte og nå står vi her i Galleri Asur og besiktiger skaden. Hvis navn er «Blekksprut».

Mislykket kjærlighet

- Dette er et bilde om mislykket kjærlighet. Hvordan han tilbyr henne sin kjærlighet, men hun er ikke interessert. Og bak ser du blekkspruten, dette eldgamle erotiske symbolet, forklarer da Silva.

I dag åpnes «Figurative forskjeller» i Galleri Asur i Oslo. Bidragsyterne er 16 elever i den første figurative klassen ved Statens Kunstakademi.
- Vi er individuelle kunstnere som spenner fra sterk ekspresjonisme til minimalistisk stillhet. Tanke- og uttrykksmessig er vi veldig forskjellige, selv om vi utgjør en klasse. Derav tittelen på utstillingen, sier Beate Petersen.

- Mange kunstnere er etablerte malere fra før.

- Hvorfor er det da nødvendig å ta utdanning ved akademiet ?

- Fordi i Norge er det viktig med gode papirer for å få respekt. Men også fordi skolen har stor faglig verdi. En slik figurativ linje er historisk i europeisk kunstsammenheng. Her har vi tilgang til kunnskap det tar lang tid å skaffe seg på egen hånd, og vi får en umiddelbar korreksjon fra en professor på det vi holder på med.

- Dere fikk ikke Odd Nerdrum. Hvordan har Jan Sæther vært som professor?

- Han er anarkistisk. Tolererer stort slingringsmonn i uttrykksmåten og tillater personligheter i klassen. Det er viktig. Vi har da noen som er mer eller mindre eksentrikere, og individualister skviset sammen på et lite område kan føre til konflikter, sier Beate Petersen.

Avantgardister

Den bråkete Nerdrum-debatten for snart to år siden la elevene raskt bak seg. Men det betyr nok ikke at de som figurative utøvere går fri for kritikk mot det modernister kaller bakstreverskhet i kunsten.
- Alle bruker vel en eller annen referanse. Men det er ikke ett bilde i dette galleriet som kunne ha vært et gammelt maleri. Vi er tvert imot avantgardister, forløpere til det nye årtusenet, sier Sigmund da Silva.