Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: SVs landsmøte

Stiv politisk konstruksjon

Det er en grunn til at Audun Lysbakken stadig gjentar at regjeringsdeltakelse ikke er SVs eneste alternativ. 

LANDSMØTE: Audun Lysbakken på SVs landsmøte i helga. Foto: NTB Scanpix
LANDSMØTE: Audun Lysbakken på SVs landsmøte i helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er et godt samlet SV som går inn i valgkampen. Helgens landsmøte ble avviklet uten den dramatikk eller høylytte motsetninger som ellers er nokså vanlig når sosialistene møtes. Riktignok måtte partiledelsen akseptere at kampen mot atomvåpen kom inn som et femte punkt på partiets kravliste, men det skjedde på en måte den langt på vei styrte selv. Samtidig ble miljøprofilen skjerpet. SV vil kreve at de norske klimagassutslippene i kommende stortingsperiode skal kuttes med minst tre millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer utslippet fra 1.3 millioner personbiler.

SV og partileder Audun Lysbakken er trolig godt fornøyd med seg selv etter landsmøtet. Et nokså samlet parti har egenverdi. Den styrke et parti kan mønstre i politiske forhandlinger er både et resultat av størrelse og indre vilje. SV har god bruk for å skjerpe begge deler. Et valgresultat nær sperregrensen på fire prosent er ikke noe godt utgangspunkt for forhandlinger med Arbeiderpartiet. Partiet trenger markant velgervekst for å få større tyngde i kampen om regjeringsmakten.

SVs krav omfatter nå en kraftig opptrapping og utvidelse av barnetrygden, nasjonal normering av lærertallene, offentlig velferd strippet for profitt, et internasjonalt atomvåpenforbud, sterke kutt i utslippet av klimagasser og vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Tidligere erfaringer i forhandlinger med Arbeiderpartiet har hatt betydning for innhold og utforming. Målet nå er at de politiske avtalene skal være så konkrete at SVs politiske avtrykk blir vesentlig mer synlige enn hva som var tilfellet med Stoltenberg-regjeringen.

Kravene framstilles nærmest som et samlet ultimatum. Med unntak av nei til oljeboring i Lofoten, finnes det nok noe slingringsmonn. Stort kan det likevel ikke være. SV kommer til å selge kravpakken som en slags velgergaranti. Det vil være disiplinerende. Også innad i partiet vil det være lav toleranse for kompromisser i forhandlingene. SV har altså bygd en nokså stiv politisk konstruksjon. Det er også grunnen til at Audun Lysbakken stadig gjentar at regjeringsdeltakelse ikke er SVs eneste alternativ. Det kan også bli aktuelt å inngå en politisk samarbeidsavtale eller gå i opposisjon.

Når SV spisser budskapet, kan det i noen grad dekke over at partiet har en meget svak politikk når det gjelder verdiskapning, en uklar forsvarspolitikk og en utenriks- og sikkerhetspolitikk den er nokså alene om. Problemet er at velgerne har en lei tendens til å merke seg akkurat slike ting.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media