Stiv sommeridyll

Hyggelig, men slurvete landidyll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: De røde sommarstugene står tett under trærne i den svenske barnefilmen «Gubben og katten», der vi kommer inn i en gammelmodig nordisk landidyll uten så mye som en fiber av en hijab.

Det er der vi møter den eksentriske Pettersen, som sysler med oppfinnelser på si, og den snakkende katten Findus. Det er et hyggelig univers, i alle fall slik det kommer frem i de populære barnebøkene til Sven Nordqvist.

Stivt og urørlig

Film er imidlertid et annet medium. Og selv om det er fint at skandinaviske studioer har ambisjoner om å føre den gamle tegnefilmtradisjonen videre i en verden dominert av overdådige, tredimensjonale Pixar-kreasjoner, må det gjøres hvassere enn dette. Bakgrunnene i «Gubben og katten» er stive og urørlige, og tegnefilmhåndverket er så svakt at linjene dirrer og skurrer når de beveger seg. Hvis filmskaperne vil ta barnekunst på alvor, må de flikke mer på filmen sin før de sender den ut i verden.

«Gubben og katten» forteller flere småengasjerende historiestubber, i en innpakning som til enhver tid er uskyldig og varm. Det er et trygt valg for småbarnsfamilier på kinotur, men de hadde fortjent bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer