Stjal Picasso-maleri på tre minutter

Alarmen var ikke på.

(Dagbladet.no): Et Picasso-maleri ble i går stjålet fra kunstmuseet Museo de Arte de Sco Paulo (Masp) i Brasil, melder BBC.

I løpet av tre små minutter klarte tyvene å lure seg inn og ta med seg portrettmaleriet av Suzanne Bloch fra 1904, samt maleriet «Kaffearbeideren» av den sentrale brasilianske kunstneren Candido Portinari fra 1939.

Verkene kan være verdt 120 millioner brasilianske real - 372 millioner norske kroner - ifølge den brasilianske avisa O Globo, der saken er forsidestoff.

Alarmen ikke på

En kunstekspert Reuters har snakket med, jekker imidlertid ned prisen noe. Han mener Picasso-bildet kan være verdt 280 og Portinari-bildet opp mot 30 millioner kroner.

Uansett verdi: Grytidlig om morgenen i går - klokka 05:09 - brøt tre umaskerte menn seg inn i museet blant annet ved hjelp av en jekk. Det var ikke alarm på noen av de to dørene de kom seg gjennom.

Tyveriet ble filmet av overvåkningskameraer, og museet samarbeider med lokalt og føderalt politi samt Interpol og Brasils utenriksdepartement om etterforskningen.

- Dette var en profesjonelt utført jobb, ikke noe amatøropplegg. Vi tror tyveriet er utført av en kunstsamler for privat bruk, sier Marcos de Moura som leder politietterforskningen, til Reuters.

ETTERLOT VERKTØY: Denne hydrauliske jekken sto igjen etter at tyvene i løpet av tre minuttene stjal de to maleriene.  Masp har en stor kunstsamling, med verk av klassiske europeiske mestere som Velazquez, moderne kunstnere som Dalí, samt en rekke brasilianske kunstnere. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
ETTERLOT VERKTØY: Denne hydrauliske jekken sto igjen etter at tyvene i løpet av tre minuttene stjal de to maleriene. Masp har en stor kunstsamling, med verk av klassiske europeiske mestere som Velazquez, moderne kunstnere som Dalí, samt en rekke brasilianske kunstnere. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Vakten var ikke der

De to maleriene befant seg i museets andreetasje, men i forskjellige rom. Museumsvakten skal ha vært i en annen etasje i de tre skjebnesvangre minuttene.

Masp sier de ikke har opplevd et liknende tyveri på 60 år, men så seint som i oktober forsøkte to tyver å ta seg inn i museet som huser den viktigste kunstsamlingen i Latin-Amerika.

I februar 2006 stjal for øvrig en femmerbande verk av Salvador Dalí, Henri Matisse, Pablo Picasso og Claude Monet fra et museum i Rio de Janeiro, ifølge BBC.

Her hjemme fikk Munch-museet sterk kritikk etter at «Madonna» og «Skrik» ble stjålet 22. august 2004. Seks personer ble omsider arrestert for tyveriet, men maleriene var da påført ubotelige skader.

OGSÅ STJÅLET: «O Lavrador de Cafe» av den kjente brasilianske kunstneren Candido Portinari ble også stjålet fra kunstmuseet i Sao Paulo i går.
SENTRALT I SAMLINGEN: Pablo Picasso malte dette portrettet av Suzanne Bloch i 1904. Det er ett av de viktigste verkene i Masp i Sao Paulo.