Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjålet fra Egner i 1975 - forsøkt solgt i sommer

Thorbjørn Egners familie fikk i sommer stoppet salget av et verdifullt Kai Fjell- bilde, som ble stjålet fra forfatteren for 34 år siden.

STJÅLET FRA EGNER: Kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen med Kai Fjell-maleriet «Viktoria» som ble stjålet fra Thorbjørn Egners hjem på Ekely i 1975. I sommer var det til salgs hos Blomqvist kunsthandel i Oslo. Nå får Egner-familien bildet tilbake.
Foto: Hans Arne Vedlog
STJÅLET FRA EGNER: Kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen med Kai Fjell-maleriet «Viktoria» som ble stjålet fra Thorbjørn Egners hjem på Ekely i 1975. I sommer var det til salgs hos Blomqvist kunsthandel i Oslo. Nå får Egner-familien bildet tilbake. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

||| Maleriet «Viktoria» ble malt spesielt til en av Egners kjente lesebøker, men ble stjålet fra forfatterens hjem i 1975.

I juni dukket det plutselig opp på vårauksjonen til Blomqvist kunsthandel.

— Det var en privat person som leverte bildet til oss. Hun hadde arvet det av sin far, som hadde kjøpt det i gode tro på 1980-tallet, sier Gunnar Krogh-Hansen, kunstekspert hos Blomqvist.

Stor interesse
I salgskatalogen ble det stjålne Kai Fjell-bildet feilaktig presentert som «Bruden». Det hadde en utropspris på 100000 til 120000 kroner.

Det var Thorbjørn Egners (1912-1990) familie som selv oppdaget bildet, og fikk stoppet salget. Ifølge Gunnar Krogh-Hansen ville bildet trolig ha gått for over 200000 kroner på auksjonen.

— Bildet er veldig fint, og det var store interesse for det. Det er leit at det ikke ble noe av salget, men veldig fint at det er kommet til rette, sier kunsteksperten.

Nå får Egner-familien bildet tilbake gjennom sitt forsikringsselskap.

87 norske verk borte
Ei liste Dagbladet har fått fra The Art Loss Register i London viser at 87 verk av 15 norske malere er rapporter stjålet eller på avveie. Dette inkluderer den siste tidens tyverier av Edvard Munch-verkene «Historien» og «Løsrivelsen II», som denne uka har fått stor oppmerksomhet i mediene.

Ikke overraskende topper Munch-verkene lista, som ellers preges av nasjonalromantiske malere og landskapsmalere.

Bare noen få av de savnede verkene er offentlig kjent, men ifølge NRK er Munch-verkene på The Art Loss Register-lista verdt flere hundre millioner kroner.

Politiet og kunsteksperter sier det nærmest umulig å selge Munch-verk på det lovlige markedet. Når det er gått ei tid, kan verk av andre kunstnere bli forsøkt solgt gjennom det etablerte kunsthandler.

TIL LESEBOKA: «Viktoria» malte Kai Fjell etter modell av Hamsuns romanskikkelse. Bildet var laget spesielt til en av Thorbjørn Egners kjente lesebøker. Foto: Scanpix
TIL LESEBOKA: «Viktoria» malte Kai Fjell etter modell av Hamsuns romanskikkelse. Bildet var laget spesielt til en av Thorbjørn Egners kjente lesebøker. Foto: Scanpix Vis mer

Egner fikk rett
Kai Fjell (1907-1989) er godt kjent for sine malte kvinner. Thorbjørn Egners «Viktoria» malte han etter modell av Knut Hamsuns romanfigur.

16. mai 1975 ble det stjålet fra Egners hjem på Ekely i Oslo, sammen med et trykk av en annen kunstner.

Selv hadde forfatteren et håp om at «Viktoria»-bildet ville komme til rette. I anmeldelsen som Dagbladet har fått se, skriver han:

«Tror i alle fall at Kai Fjell-maleriet med tida vil bli avertert eller frambudt til salgs i en kunsthandel, og tyven dermed avslørt».

Fikk ikke erstatning
Den folkekjære forfatteren fikk delvis rett. Ingen vet hvem som sto bak tyveriet.

Kvinnen som hadde arvet det stjålne «Viktoria»-bildet, måttet uten videre levere det fra seg.

— Hun fikk ingen erstatning, som seg hør og bør, sier Blomqvists Gunnar Krogh-Hansen.

Gjennom kunsteksperten får Dagbladet opplyst at Egner-familien ikke vil uttale seg om saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media