Oslo kommunes kunstsamling

Stjålet kunst er ikke anmeldt:
- Ugreit å se på forsvunnet kunst som en kulepenn som vandrer rundt

Odd Einar Dørum (V) mener tyveriene av de 19 kunstverkene som Oslo kommune ikke har politianmeldt, må politianmeldes.

REAGERER: Odd Einar Dørum (V), i kultur- og utviklinskomiteen i Oslo kommune, mener byråden må se på systemet for kommunens store kunstsamling, og hvordan det kan forbedres. FOTO: Anita Arntzen / Dagbladet
REAGERER: Odd Einar Dørum (V), i kultur- og utviklinskomiteen i Oslo kommune, mener byråden må se på systemet for kommunens store kunstsamling, og hvordan det kan forbedres. FOTO: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag skrev Dagbladet at 23 kunstverk, med en samlet verdi på flere hundre tusen kroner, er registrert som stjålet av Kulturetaten. Men bare fire av disse er meldt stjålet til politiet.

Nå mener Odd Einar Dørum (V), medlem av kulturkomiteen i Bystyret i Oslo og tidligere justisminister, at byråden må komme på banen.

Stjålet kunst er ikke anmeldt:- Ugreit å se på forsvunnet kunst som en kulepenn som vandrer rundt

- Det har flere ganger vært utført kontroll av systemet, som har vist at dette ikke fungerer like bra som det skal. Det Dagbladet registrerer gjør at jeg mener byråd Rina Mariann Hansen må se på dette, sier Dørum.

- Det er ugreit at man ser på kunst som blir borte som en kulepenn som vandrer rundt i verden, sier han.

- Må politianmeldes

Oslo kommunes kunstsamlinger består til sammen av 19 000 kunstverk, som eies av fellesskapet. Kunsten henger overalt i Oslo kommune, på sykehjem, skoler og kontorer. Enkelte av verkene er av svært høy verdi, og laget av våre kjæreste kunstnere.

Dørum mener dette må være et brudd på reglene for utplassert kunst, og presiserer at når kunst blir stjålet fra Oslo kommune, skal den virksomheten som har kunsten utplassert hos seg anmelde tyveriet. Så skal de si ifra til Kulturetaten.

Han mener at de 19 kunstverkene som er registrert stjålet, men ikke anmeldt, må politianmeldes nå.

- Poenget med en politianmeldelse er flersidig. Det er for å prøve å avdekke kriminalitet og forebygge andre tyverier, men også for å sørge for at kunsthandlere kan være bevisst på at dette er anmeldt, og for å vise respekt for hva dette handler om, sier Dørum.

I fjor avslørte Dagbladet også at 1642 kunstverk var registrert som «ikke funnet» av kulturetaten. Det vil si at etaten ikke vet hva som har skjedd med dem: Om de er stjålet, kastet, eller flyttet uten at det er blitt registrert.

På forespørsel fra Dagbladet har Blomqvist kunsthandel vurdert verdien av de stjålne kunstverkene. Samlet sett anslår Blomqvist at kunst for rundt 300.000 kroner er stjålet.

Nå mener Dørum at byråd Hansen må se på systemet, for å se hva som kan gjøres for å forbedre det.

- Det er en flott ting at kunsten er utplassert, og det er en tillitserklæring. Og det er riktig å anmelde når når er blitt borte, sier Dørum.

Ønsker redegjørelse

Carl I. Hagen, leder for Frp-gruppa i bystyret i Oslo, mener det er tydelig at Kulturetatens kontroll over kunstsamlingen kunne vært bedre.

- Helt åpenbart, kunne denne kontrollen vært langt bedre. Særlig i våre tider, med digitale systemer, sier Hagen.

Men han mener det er forskjell på hvilke krav man bør sette til politianmeldelse, ut fra om det gjelder kunstverk av høy verdi, eller lavere verdi.

- I utgangspunktet virker det litt rart at de ikke har politianmeldt alle. Men hvis noe har en lavere verdi, er det naturlig at man ikke politianmelder alt. Det er forskjell på et kunstverk til 3000 kroner og 100 000 kroner. Men det hadde vært interessant å se kommunens systemer og retningslinjer for dette, sier Hagen.

- Kulturetaten kunne godt gitt en redegjørelse til kommiteen i Bystyret, om hvordan de bestyrer kommunens kunstsamling, legger Hagen til.

Fakta

  • 23 kunstverk er registrert som stjålet av Kulturetaten i Oslo kommune. Men bare fire av disse er politianmeldt som stjålet.
  • Blant kunstverkene som er stjålet er en kulltegning av Håkon Bleken, anslått til verdi på 50 000 kr, grafikk av Frans Widerberg, anslått til verdi på 10 000–15 000 kr, og relieff av Thorstein Rittun til omkring 80 000 kroner.
  • Av disse er bare tyveriet av Håkon Blekens kulltegning politianmeldt.
  • Blomqvist kunsthandel anslåt at den samlede verdien på kunstverkene som er stjålet er på rundt 300 000 kroner.

- Gjøre en vurdering

Rina Mariann Hansen, kulturbyråd i Oslo kommune, sier at de vil vurdere om de skal lage strengere regler for virksomhetene i kommunen, når det gjelder kunstsamlingen.

- Kunstverk som er stjålet i nyere tid skal selvfølgelig anmeldes til politiet. Men noen av disse kunstverkene som er registrert som stjålet ble stjålet langt tilbake i tid, og da må vi gjøre en vurdering av om disse også bør politianmeldes, sier Hansen.

- Gunnar Krogh-Hansen ved Blomqvist kunsthandel sier i tirsdagens avis at det er vanskelig for andre å oppdage om et kunstverk som er til salgs, faktisk er stjålet, hvis tyveriet ikke er politianmeldt?

- Ja, det er et godt poeng. Det tenker jeg er et viktig peng som bør spille inn i vurderingen, sier Hansen.

Kvalitetskunst

Hun legger til at med tanke på hvor stor mengde kunst kommunen har, mener hun det er overraskende lite som blir borte.

- Men de kunstverkene som går tapt er alvorlige hendelser. Men jeg synes det er nydelig at det er kunst utplassert i en barnehage i Oslo, som du ellers bare ser på steder hvor du betaler når du går inn, sier hun, og legger til at kommunen snart er ferdig med en stor kartlegging over kunstsamlingen.

- Her kartlegger vi hva vi har, hvor det er, hvilken tilstand det er i og man oppdager hvis noe ikke henger der det skal. Når dette opprydningsarbeidet er ferdig, må vi se om vi skal lage strengere regler for virksomhetene i kommunen, legger Hansen til.

- Veldig uheldig

Ola Kvisgaard, leder av Kontrollutvalget i Oslo kommune, sier til Dagbladet at han mener kunst som er stjålet burde politianmeldes.

- Det er trist at kommunen ikke har full oversikt over hvor kunsten er, og ikke savner den når den blir borte. Det er veldig uheldig, sier han.

- Dette er en kjent problemstilling. Jeg misliker jo at en kjent problemstilling dukker opp i forskjellige varianter, som denne, sier Kvisgaard, og trekker en paralell til tilfeller hvor beboere på sykehjem har blitt frastjålet penger.

- Da blir det politianmeldt og kommunerevisjonen er en av virksomhetene som blir rutinemessig varslet. Og hvis ansatte har underslått penger blir det også systematisk politianmeldt, uavhengig av beløp, sier han.

Etter at Dagbladet skrev om at 1642 kunstverk var registrert som «ikke funnet» av kulturetaten i Oslo, ba Kvisgaard om at Kommunerevisjonen så nærmere på saken om kommunens manglende kontroll over sin egen kunst. Denne saken ligger nå i lista over aktuelle revisjoner. Den er ikke på lista over planlagte revisjoner i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer