Stjeling og deling

DEBATTINNLEGG

OMSTRIDT KAMPANJE: En lang rekke organisasjoner fra norsk kulturliv har gått sammen om oppropet "Dele - ikke stjele". Men oppropet er strategisk feil, mener innleggsforfatterene, som er medlemmer i to av organisasjonene bak kampanjen. 
Foto: Thomas Bjørnflaten
OMSTRIDT KAMPANJE: En lang rekke organisasjoner fra norsk kulturliv har gått sammen om oppropet "Dele - ikke stjele". Men oppropet er strategisk feil, mener innleggsforfatterene, som er medlemmer i to av organisasjonene bak kampanjen. Foto: Thomas Bjørnflaten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||FILDELING: En rekke kunstner- og forfatterorganisasjoner lanserte nylig en kampanje mot «stjeling» av innhold på internett. Kampanjen ber de politiske partiene klargjøre sine standpunkter, men legger samtidig klare føringer på hvilke standpunkter de politiske partiene bør ha. Oppropet har i liten eller ingen grad vært diskutert internt i organisasjonene, og vi mener organisajonene gjør strategisk feil når de avviser forslag fra Venstre, SV, og Rødt som kan gi oss nye kompesasjonsmodeller for innhold på nettet.

Som medlemmer i noen av disse organisasjonene tillater vi oss å komme med noen råd til våre talsmenn.

1) Ta kompensasjonsforslagene på alvor.

Flere modeller er tenkelige: Frikjøp av enkeltverk, kompensasjon for all fildeling, frivillige ordninger med åpne lisenser. Modellene er foreløpig på idéstadiet og alle er kanskje ikke like gjennomtenkt, men å blankt avvise folk som vil gi oss penger - det er ingen god strategi.

Det kan hende at en form for kompensasjon er det beste vi kan oppnå. For sannheten er jo at vi vet svært lite om hvor innholdet vårt tar veien. Akkurat nå er «Max Manus» kanskje på vei over Andesfjellene med eseltransport. Selv uten fildeling er det en ugjennomtrengelig verden. Det vi ikke vet er det vanskelig å ta stykkpris for. Det som er klart er at alle kompensasjonsordninger må bygge på opphavsretten, ikke innskrenke den. Uten opphavsrett har vi ingenting å kreve kompensasjon for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer