Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

stjerne- himmelen

DET ER INGEN grunn til å blakke seg på en transatlantisk flybillett til Hollywood. Cannes er for Pål Bang-Hansen og snørrhovne damer i pels. Filmmekkaet du jour er Rom, og dit fører som kjent alle veier. Her slåss, pulte og drakk Leonardo DiCaprio seg gjennom «Gangs of New York», her flekset Russell Crowe sine velolja muskler i «Gladiatoren», og her vagget i høst en høygravid Julia Roberts nedover de spanske trapper i selskap med smukkaser som George Clooney og Brad Pitt under innspillingen av «Ocean\'s Twelve». Legg til flust av designerstæsj du ikke får kloa i her hjemme, pluss vin som koster mindre enn en vannflaske på Deli de Luca, og resultatet sier seg selv: FREDAG måtte ta turen.

FØRST DET praktiske. Billigselskapene nærmest kaster flybillettene etter deg om dagen. Du bør derfor ikke betale mer enn toppen 2500 kroner tur-retur. Uansett hvor du lander, tar du buss eller tog til sentralbanestasjonen Termini. Da er du midt i by\'n. Hvis du er på sparebudsjett, ligger også de billigste herbergene i dette området. Sjekk for eksempel ut Fawlty Towers, et populært backpackersted med flermannsrom og sovesal. Vit bare at det er en grunn til at du sover billig. Området rundt den romerske sentralstasjonen er en voksen variant av velkjente Plata i Oslo, så dette er ikke stedet hvor blonde, norske jenter bør vandre for mye rundt - med mindre de har lyst til å tjene ekstra cash. Om budsjettet er romslig, er det tre steder du vil bo: området rundt Trastevere, Piazza Navona eller Campo de Fiori. Da er du i gangavstand til alt.

GRUNNEN TIL at Hollywood-stjernene flokker til Roma om dagen er enkel. Cinecittà Studios i utkanten av byen er det største filmstudioet på det europeiske kontinentet. Over 3000 spillefilmer er laget her, 48 av dem er belønnet med Oscar. Noen turistguider arrangerer turer til Cinecitta, men i kjent italiensk stil varierer det stort hvor mye du får sett og om studioet faktisk er åpent. Sjekk hva som skjer på nettet før du drar, så slipper du å kaste bort verdifull tid på settet til en obskur italiensk såpe. Langt morsommere er det å stikke dit kjendisene henger. Til Exedera, altså.

EXEDERA ER ET av de mest eksklusive hotellene i Roma, og en av byens få engelskspråklige kinoer i samme bygg gjør det majestetiske palasset til en favoritt hos utenlandske skuespillere. Her koster rommene 500 euro natta, men det finnes en bakvei til paradis. I Italia praktiserer nemlig de fleste barer aperitivo-tid , eller happy hour på godt norsk. For prisen av en drink kan du mellom klokka seks og åtte forsyne deg så mye du vil av alle smårettene på bardisken. Hotellbaren Tazio holder norske priser, og for en kir rojal må du bla opp 15 euro. Aperitivo-maten er til gjengjeld helt gull. Her kan en sulten student spise seg mett på paier, risotto, salater, parmaskinke og italienske oster med honning og frukt. Dresskledde kelnere med propp i øret gir den rette James Bond-feelen. Du kan veksle mellom å spane etter kjendiser som beveger seg opp og ned den røde løperen fram til hotellet og nyte utsikten mot den opplyste Piazza Republica. På varme kvelder sørger hotellets smukke takterrasse - med svømmebasseng - for å øke glamourfaktoren enda et par hakk.

VI FORTSETTER kvelden på Crudo, en designinnredet restaurant som serverer all maten rå: sushi, østers, carpaccio. Siden musikken er lav og stemningen avslappet, er cocktailbaren deres et godt sted å starte kvelden. Myke sofaer og god plass gjør Crudo ideelt for vennegjenger. Ferden fortsetter til Fluid, en lang, lys bar med et bredt utvalg drinker. Gulvet er en gjennomsiktig glassplate over finkornet sand, veggene hvite med runde steiner bak et gitter. De vakre, unge gjestene nikker avmålt med hodet mens DJ-en spiller deep house akkompagnert av en afrikansk trommeslager. Rett bak Piazza Navona ligger konseptklubben Supperclub, som er galleri, bar, restaurant og klubb i ett. Her er hver kveld temakveld, og for å komme inn må du enten smiske deg inn på gjestelista eller bestille bord på forhånd. Etter en lengre vennemiddag i vår tok visstnok Lenny Kravitz over DJ-boksen i kjellerklubben og pumpet rytmer natta gjennom.

ROMERE FLEST har et avslappet syn på uteliv. De unge samles gjerne på blomstertorget Campo de Fiori, som ikke er stort mer enn en brusteinsbelagt plass med en statue i midten, omkranset av rekkevis med småbarer.

Her sitter norske Christopher Olssøn med kameraten Erlend Andenæs. De studerer i Roma og forklarer sjarmen med Campo over en øl.

-  Her er det billig, avslappet og alltid noe som skjer, mener Christopher.

STJERNER I BLIKKET: Christiana Büssgen (23) og Maria Gustavson (23) nyter drinker i byen som er perfekt for stjernespotting! Alle foto: Elisabeth Sperre Alnes
STJERNER I BLIKKET: Christiana Büssgen (23) og Maria Gustavson (23) nyter drinker i byen som er perfekt for stjernespotting! Alle foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

-  I tillegg får du tidenes beste nattmat rett her borte, sier Erlend. Han nikker mot enden av plassen.

På Paninoteca Aristo Campo stekes varme paninier med fyll etter ønske. Du peker, de lager. Erlend anbefaler en med masse grønnsaker og hjemmelagde, krydra pølser.

-   Disse slår dressingdrukna kebaber når som helst.

NESTE MORGEN våkner du fyllesjuk. Har du ikke vært forutseende nok til å kjøpe en liter Evian på hjemveien i natt - og hvem er vel det - går det fint an å drikke vannet fra springen. Det romerske springvannet har en ikke ubetydelig bouquet av stram klor, men er bedre enn ikke noe når tunga er tørr og hodet banker.

Dagen begynner derfor rolig. Gina er en romantisk, minimalistisk kafé som i motsetning til de fleste andre italienske spisesteder serverer mat nonstop fra morgen til midnatt. Maten er fresh, variert og sunn, med friske salater, varme supper og frukt. Appelsinsalaten med røkt sverdfisk og pepper er himmelsk. De som plukket opp noen på byen i går kan fortsette romantikken ved å kjøpe en ferdigpakket piknikkurv med panini, fruktsalat, sjokolade og et tykt ullteppe, og sette seg i Villa Borghese-parken like bak kaféen.

I skyggen av svalende palmer og antikke statuer er parken perfekt for en daff dagen derpå. Herfra har du tidenes panoramautsikt over indre by og Peterskirken.

PETERSKIRKEN, ja. Omtrent nå ringer mora di og spør anklagende om du har fått med deg noe kultur . Vit da at de fleste såkalte severdighetene i Roma er dyre og fulle av amerikanske turister. Hvis du likevel vil knipse et par raske bilder å vise hjemme, så velg i hvert fall de stedene som er gratis: Ruinene i Forum Romanum, Trevifontenen, det urgamle Pantheon-tempelet, Peterskirken.

Den siste søndagen hver måned er også vatikanmuseene og det sixtinske kapell gratis. Men du bør heller bruke tida på shopping.

Rett foran Borgheseparken ligger de spanske trappene. Her får du sightseeing og shopping i ett. Sitt i den lange trappa sammen med amerikanske 16-åringer som drikker øl fra plastglass. Mor deg over blond, østeuropeisk armpynt, og japanske logoslaver som sikksakker mellom Dolce&bbana og Gucci mens de nær snubler i de tyske turistene som fotograferer seg selv foran hestedrosjene. Området rundt Spagna er et fint sted å hamstre Mac-sminke, La Perla undertøy og Pradas robot-nøkkelringer, men ellers burde alle som ikke har en femti år gammel suggadaddy holde seg unna.

HOPP PÅ METROEN og kom deg videre. Metroen i Roma er nedtagget, svetteluktende og overfull, men samtidig billig, oversiktlig og kjapp. Når buss og taxi blir en god halvtime forsinket i de smale sentrumsgatene, frakter metroen deg punktlig dit du skal for én euro turen. Se bare opp for lommetjuver. De er mange, flinke og frekke som faen.

Gå av metroen på Colosseo, her ligger platesjappa Soul Food som har et stort utvalg brukte skiver. Alt fra 60-talls garage og punk til rockabilly . En våt vinyldrøm. Bøker plukker du med deg på Feltrinelli International som er byens beste på engelskspråklige bøker og guider. Når du først er i Rom, må du også sikre deg noe fra Pupa. Stjernene elsker det billige italienske sminkemerket som kommer fabelaktig innpakket i former som engler, iskrem og lollipop. Via del Governo Vecchio er gata for secondhand-shopping. Her ligger bruktfunnene på rekke og rad. Den beste er Vestiti Usati Cinzia som har utvalgt secondhand klær, også for gutta. 70-talls skigensere, 50-talls kjoler og sølvpumps er blant høydepunktene. I enden av gata ligger Altro Quando, en liten bokbutikk som har spesialisert seg på film.

Vi har ikke sett noen filmstjerner ennå, men er like blide for det. Her kan vi i hvert fall få med oss stjernene hjem på plakat.

NYTT STED: Norske Christopher Olssøn studerer fotografi i Roma, og synes utelivet er best i området rundt Campo de Fiori og Trastevere. Den lille byen Fluid er nyåpnet.
HOLD DEG UNNA: De spanske trappene er tidenes turistfelle. har du akkurat fått studielån unner du deg en kjapp tur innom designersjappene som omringer plassen før du stikker videre.
KLINING: Borgheseparken er perfekt for god gammeldags sverming. Sebastian (21) og Laura (18) demonstrerer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media