<strong>- PRESSES UT:</strong> Advokaten til Espen Sandberg og Joachim Rønning hevder at de to filmskaperne nå blir forsøkt presset ut av sitt eget filmprosjekt. Her er de på pressekonferanse om filmen «Kon-Tiki». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- PRESSES UT: Advokaten til Espen Sandberg og Joachim Rønning hevder at de to filmskaperne nå blir forsøkt presset ut av sitt eget filmprosjekt. Her er de på pressekonferanse om filmen «Kon-Tiki». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Stjerne-duo i bitter strid om storfilmen «Beatles»

Filmskaperne bak «Kon-Tiki» føler seg presset ut av sitt eget filmprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Storfilmen «Beatles», filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman, er imøtesett som en av norsk films største festforestillinger på kino denne høsten.

Nå kan Dagbladet avsløre at det bak kulissene pågår en bitter strid mellom filmens produksjonsselskap Storm Rosenberg og de norske filmskaperne Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Dagbladet får bekreftet at de to nå har tatt ut stevning i saken.

Pengekrangel Duoen mener de har blitt utestengt fra filmarbeidet, selv om de ifølge avtalen skulle være produsenter med «et særlig kreativt ansvar».

I et brev Rønnings og Sandbergs advokat skrev i mars i år går det fram at Storm Rosenberg mener de to har vært for lite til stede under arbeidet.

Dette stiller Rønning og Sandberg seg «uforstående til, særlig i lys av at Roenberg (selskapet til Rønning og Sandberg, red. anm.) faktisk har vært stengt ute av prosjektet siden oktober 2013», heter det i brevet.

Uenigheten har utviklet seg til en rettslig strid om penger og kreditering.

«Tough sell» Komplikasjonene begynte da duoen Sandberg/Rønning i fjor fikk muligheten til å regissere Hollywood-filmen «Pirates of the Caribbean 5» med Johnny Depp i hovedrollen. Fordi de ikke kunne gjøre to store filminnspillinger samtidig, overlot de regissør-rollen i «Beatles» til danske Peter Flinth.

I tilskuddsbrevet datert 16. mai 2013 med godkjenning av regissørskiftet til Peter Flinth, står det at «Norsk filminstitutt godkjenner at regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg endrer sin funksjon til kreative produsenter, hvilket innebærer at de vil ha et aktivt ansvar i forarbeid, casting, innspilling og etterarbeid. Ny regissør forholder seg til det forarbeidet og regikonseptet som Rønning og Sandberg har utarbeidet.»

- Ikke produsenter I brevet fra Sandberg og Rønnings advokat siteres Storm Rosenbergs advokat på at «et krav som baseres på at Roenberg Entertainment har hatt eller skulle hatt en 'likeverdig produksjonsrolle' og derfor skal ha 50 % av inntektene og kreditering som produsenter, ikke bare synes som en relativt 'tough sell' for en domstol, men som direkte urimelig».

Storm Rosenbergs advokat siteres også på at «det var aldri noe krav fra NFI at Sandberg/Rønning skulle være med videre som 'produsenter', og dine klienters rolle som 'kreative produsenter' er ikke ensbetydende med et krav om 'produksjonskreditt'.»

«Aktivt ansvar» Norsk filminstitutt stilte etter dette spørsmål ved Sandberg og Rønnings rolle og om vilkårene for tilskudd er overholdt.

- Vi har foreløpig ikke fulgt opp saken videre. NFI har imidlertid adgang til sanksjoner dersom ikke forutsetningene for tilskuddet er fulgt, sier Sveinung Golimo, direktør for produksjon og utviklingsavdelingen i Norsk filminstitutt.

Storm Rosenbergs advokat Vebjørn Krag Iversen i advokatfirmaet Haavind mener forutsetningene er oppfylt. Han skriver i et brev fra mars i år at Storm Rosenberg er innenfor betingelsene om at de Sandberg og Rønning skal ha et «aktivt ansvar i forarbeid, casting, innspilling og etterarbeid».

Iversen skriver at Storm Rosenberg ikke kjenner seg igjen i påstandene om at duoen har blitt stengt ute fra filmarbeidet. Han skriver at de to har hatt tilgang til castingtaper og daglige produksjonsrapporter, deltatt på opptak, sett klipp og gitt tilbakemeldinger underveis.

Han skriver også: «Det er således SRs klare oppfatning at Sandberg/Rønning har fylt sin rolle som 'kreative produsenter'».

Hett Dokumentene Dagbladet har fått innsyn i viser at uenigheten mellom partene begynte å utvikle seg for et år siden.

Først skal det ha dreid seg om at Storm Rosenberg ville ha Rønning og Sandbergs selskap Roenberg til å stille en garanti de to mente at de ikke var forpliktet til.

I oktober i fjor hadde det ifølge et brev fra Rønning/Sandbergs advokat blitt så hett at duoen ikke fikk se førsteklippet som da var ferdig. De to skal heller ikke ha fått tilsendt framdriftsplaner eller finansieringsplaner for prosjektet.

Først da de to truet med å varsle Norsk filminstitutt og Nordisk Film & TV Fond, skal de i januar, i følge brevet, ha fått se førsteklippet.

Senere har det hele blitt ytterligere tilspisset.

Stevning I en epost datert 5. mars i år skriver Sandberg og Rønnings advokat Stine Helén Pettersen i advokatfirmaet Bing Hodneland at hun «tror situasjonen nå er så prekær nå at vi bør forsøke å samle alle i ett rom med NFI i en meklingsrolle for å se om det i det hele tatt er mulig å få til en løsning eller om dette må ende i domstolene.»

Oslo tingrett opplyser overfor Dagbladet at selskapet Roenberg (Sandberg og Rønnings selskap) har tatt ut stevning, som kom inn til tingretten den 15. april. Saken er foreløpig ikke berammet.

- Ingen konsekvenser - Jeg kan bekrefte at Roenberg har tatt ut stevning i saken, og har ingen kommentarer utover det, sier advokat Stine Helén Pettersen til Dagbladet.

Produsent Jørgen Storm Rosenberg ønsker ikke å kommentere saken utover at han mener den ikke får konsekvenser for filmen, som har planlagt premiere i slutten av august.

Joachim Rønning og Espen Sandberg har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

<strong>VILL KRANGEL:</strong> Filmprodusenten Jørgen Storm Rosenberg har røket i tottene på regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg. Rosenberg har tidligere produsert filmer som «Jul i Blåfjell», «Tina og Bettina» og «Reisen til Julestjernen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VILL KRANGEL: Filmprodusenten Jørgen Storm Rosenberg har røket i tottene på regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg. Rosenberg har tidligere produsert filmer som «Jul i Blåfjell», «Tina og Bettina» og «Reisen til Julestjernen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer