Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stjerne før lekene starter

Ingen stjerne i dette OL kommer til å skinne klarere enn president Vladimir Putin. Så spesielt er OL i Sotsji.

INSPEKTØR: Vladimir Putin i OL-løypene i Sotsji. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service) Scanpix
INSPEKTØR: Vladimir Putin i OL-løypene i Sotsji. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service) Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OL I SOTSJI er den store festen for den russiske presidenten. Det var han som godsnakket med IOC - på engelsk - og fikk lekene til Sotsji. Det var han som kjørte jeep i Krasnaja Poljana, der ski-øvelsene går, og, ifølge en dokumentar, sa at der kan dere begynne å bygge, det ble fortalt som om sjefen for OL hadde hatt en åpenbaring. Det var han som skaffet pengene, rekordhøye 300 milliarder kroner. Og det er han som egenhendig har inspisert byggeprosessen med jevne mellomrom, og i jula ga det hele et godkjentstempel. Nå er bordet dekket, Putin på plass, og moroa kan begynne.

MEN I DETTE TILFELLET kan det virke som om bakrusen kommer alledere før festen har startet. Og Russland spør seg: Hva kommer etterpå? Den økonomiske veksten nærmer seg faretruende null. En lavere oljepris truer med ytterligere å undergrave stabiliteten i økonomien. Og det ukrainske dramaet har spenninger i seg som kan få den korte krigen mot Georgia i 2008 til å fortone seg som et teselskap.

DET SISTE ÅRET har vært en sammenhengende triumf for den russiske presidenten. De politiske seirene har stått i kø. Hjemme er enhver opposisjon slått ned. Og ute har Putin kunnet feire noen oppsiktsvekkende politiske triumfer. Med kløkt har han brukt vetoretten i FNs sikkerhetsråd til å holde hånda over sin allierte Bashar al-Assad i Syria. Med enda større kløkt snudde han det diplomatiske spillet, og reddet Barack Obama fra å måtte bombe Syria, med sitt forslag, og sin evne til å gjennomføre, fjerningen av alle Syrias kjemiske våpen.

ÅRETS LEKER er tidenes dyreste, også dyrere enn sommerlekene i Beijing i 2008. Som da er det et land med autoritære strukturer som skal få alt til å skinne. Men mens det økonomiske mirakelet Kina hadde råd til det, så står det mye dårligere til i Vladimir Putins Russland.

DET ER EN KOMBINASJON av oljeavhengighet, og fravær av økonomiske reformer, som er hovedproblemet i russisk økonomi. 75 prosent av Russlands eksportinntekter kommer fra olje og gass. Samtidig så importeres 45 prosent av all mat. Et besøk i et varehus i Moskva og St. Petersburg forteller deg at med få unntak er alle produktene importert. At det tradisjonelle jordbrukslandet Russland må importere nesten halvparten av maten, forteller om en økonomi som mer enn 20 år etter Sovjetunionens kollaps, lider av alvorlige kommunistiske sykdommer.

OLJE- OG GASSINDUSTRIEN har under Putin delvis blitt lagt under statlig kontroll, mens landbruket ennå ikke er fullt ut privatisert. Begge deler bidrar til massiv korrupsjon. Den opposisjonelle Boris Nemtsov mener at rundt halvparten av pengene som er brukt på OL har forsvunnet. De er stjålet av blant annet antreprenørene, som ikke skjelden er personlige bekjente av presidenten.

DETTE ER PENGER Russland snart ikke lenger har. I 2005 kunne Russland balansere sine budjetter med en oljepris på 20 dollar fatet. Nå må prisen være 100 dollar fatet, så vidt mer enn det som nå er prisen. Dette er baksida av medaljen når Vladimir Putin er den store stjerne når OL i Sotsji sparkes igang.

Hele Norges coronakart