Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjerne over natta

Jon Øigarden (26) kom inn på Teaterhøgskolen på første forsøk. Nå ligger han i startgropa til en strålende skuespillerkarriere, hvis vi skal tro kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skolerevyer var Jons ballast da han suste inn på Teaterhøgskolen.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle bli, og tenkte at jeg kunne jo alltids forsøke. Åsleik Engmark holdt meg i øra og leste med meg på forhånd. Og det gikk jo bra, det.

Stjernenykkene er fraværende hos talentet Øigarden. Han vil heller snakke om fuglejakt og kameratene sine enn rollen som nytt stjerneskudd på den norske teaterhimmelen.

- Andre venner er viktigere for meg enn å oppsøke teatermiljøet hele tida.

Oslo er hjemme

Da Jon gikk ut av Teaterhøgskolen i fjor, fikk han flere tilbud.

- Jeg valgte Rogaland Teater for å komme meg vekk litt, sier Oslo-gutten.

I ti måneder var han i Stavanger, før han vendte nesa hjemover igjen. Siden har han vært ved Oslo Nye Teater.

- Jeg savnet vennene mine. Det var OK i Stavanger, men det er i Oslo jeg har miljøet mitt.
Jon tilhører den populære kretsen med komikere som har underholdt både i hovedstaden og rundt i landet med sine stand-up-show.

- Jeg har jobbet med Thomas Giertsen og Jon Schau i flere år. Teaterhøgskolen gjorde det mulig for meg å gjøre seriøse ting også.

Hikstende morsom

Dagbladets teateranmelder Hans Rossiné kalte Jons innsats i «Mirandolina» på Centralteatret for vidunderlig, og om «Tante Augusta og jeg» skrev han: «Jon Øigarden er så hikstende morsom langt nede i både latterregioner og dyreriket som henholdsvis bortskjemt stuekatt og nazi-ulvehund at det ikke er noen tvil om at Central/Oslo Nye har fått et nytt komitalent.»
- Jeg blir litt redd av sånt, jeg. Det er klart at det er gøy at folk liker det jeg gjør, men det er skummelt også. Jeg er jo fryktelig fersk, og har ikke spilt noen av de «store» rollene ennå. Ikke at jeg går rundt og drømmer om Hamlet eller Peer Gynt, altså. Jeg tar det som kommer og prøver å gjøre en god jobb.

Til våren har han hovedrollen som Aldo Monrad i Arne Berggrens «Fisken», også det på Centralteatret.

Og så har han en rolle i Eriks Gustavsons film «Weekend», som har premiere over nyttår.

Skikkelig gøy

Det er Grefsen videregående som har æren for at Norge har fått et nytt komitalent.

- Skolerevyene på Grefsen har lange tradisjoner, og er kjent for å være av god kvalitet. Det første året jeg gikk der torde jeg ikke være med, men året etter prøvde jeg meg. Og hadde det skikkelig gøy.
Dermed svelget Jon planene om å bli «noe ordentlig», og ble skuespiller.
- Familien og vennene mine synes det er helt greit at jeg er skuespiller. Men det er ikke noe vi snakker om hele tida. Det er liksom ikke så viktig, vi har så mye annet å gjøre sammen. Dessuten er jeg avhengig av en distanse til jobben, ellers blir jeg for enspora.

Sier Jon Øigarden, før han rusler over gata til Centralteatret for å gjøre seg klar til kveldens forestilling av «Tanta Augusta og jeg».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!