Stjerne over natta

25-åringen Adam Thirlwell sendte inn manus til en litterær agent. Fire uker seinere var manuset solgt til 15 land, og Thirlwell kåret til en av verdens mest lovende forfattere.

Thirlwell sto og spilte biljard i London da han fikk telefonen fra agenten sin: «Du er på Grantas liste. Det er helt fantastisk.»

- Det var et sjokk med all oppmerksomheten som fulgte, nesten litt skremmende, sier Adam Thirlwell, nå 26 år, om plutselig å befinne seg på den prestisjetunge lista til det litterære tidsskriftet Granta. Han er den yngste forfatteren som noen gang er tatt med. Vidunderbarnet hadde fra før fått et eksklusivt sjuårsstipend for å studere og forske ved Oxford-universitetet uten noen forpliktelser. Pengene brukte han på å skrive en roman.

Trekantforhold

Fra da av var Thirlwells livssituasjon snudd på hodet. Nå er han oversatt til over 20 språk, har vært på reisefot i ni måneder, snakket med et hundretall journalister og ikke sett dama si på tre måneder.

- Men jeg er sammen med den samme jenta. Hun overlevde, sier Thirlwell forsonende. Hun var den første som leste manuset før det ble publisert og syntes det var godt. Responsen er ikke noen selvfølge for den som har pløyd seg gjennom de 256 sidene med oralsex, bondage, fisting, lesbisk sex og urinering.

Bak den uskyldige boktittelen «Politikk» møter vi Moshe, hans kjæreste Nana og deres felles venninne Anjali.

De tre utvikler etter hvert et trekantforhold, og handlingen spinner rundt hvordan de tre slites mellom vennskap, sjalusi og erotikk.

Thirlwell selv mener bokas underliggende tema er altruisme, altså en godhet som strekker seg så langt at den blir selvdestruktiv og får fatale følger. Nana er den grenseløse som setter alt på spill.

Erotisk komedie

- Jeg tok utgangspunkt i et trekantforhold fordi det er så klisjéfylt. Jeg ville prøve å skrive om det på en realistisk måte og utvikle det til en slags komedie.

- Hvordan overvant du dine egne hemninger mens du skrev?

- Det kom med den narrative stemmen. Når jeg fant den, fikk jeg en slags distanse. Fra da av begynte jeg å skrive med mer selvtillit.

Vil ikke sjokkere

Thirlwell ønsker ikke å sjokkere med sine sexskildringer. De fleste anmeldere har påpekt at de heller ikke er spesielt pirrende, bare veldig nøkternt, godt og kjølig fortalt, nesten som et webkamera.

- Eksperimentet var å bruke sex for å vise at karakterene er usikre, nervøse eller glade. Plottet skal sees gjennom sex.

Samleiefritt

Selv om Thirlwell har fått mye oppmerksomhet på grunn av sine rå sexskildringer, kommer han ikke til å ta dette videre i den neste boka han skriver på.

- Jeg kommer til å endre alt i min neste bok, sier Thirlwell, og legger til:

- Det blir ikke et eneste samleie.

VIDUNDERBARN: Debutboka hans er full av rå og detaljerte sexskildringer, men selv sier Adam Thirlwell (26) at han ikke ønsker å sjokkere. Han ble kjent over natta da han sendte fra seg manuset til romanen «Politikk».