Stjerne-tungt for Nobel

Katie Melua, Madrugada, Duran Duran og Shaggy er alle klare for fredspriskonserten. Nobelkomiteen har også enda større stjerner i ermet.

-  Dette er første runde, for å si det sånn. Det kommer flere, lover seketær Geir Lundestad i den norske Nobelkomiteen.

Dermed blir det høy stjernefaktor når Mohamad ElBaradei kommer til Oslo for motta Nobels fredspris som direktør for det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Fredspriskonserten i Oslo Spektrum 11. desember har storselgende Katie Melua, født i Georgia og bosatt i Storbritannia, som det foreløpig største trekkplasteret.

Privatfly

Spennvidden i utvalget er stor. 80-tallets pophelter Duran Duran, reggae/dancehall-artisten Shaggy, de norske rockemelankolikerne Madrugada, soulheltinnen Gladys Knight, worldmusic-bandet Ska Cubano, den USA-baserte kinesiske cellisten Yo-Yo Ma og det unge klassiske stjerneskuddet Kathrine Jenkins er de artistene som er klare til nå.

Alle stiller gratis, men utgiftene for oppholdet betaler Nobelkomiteen. Og det kan bli kostbart, medgir Lundestad.

-  Det skal gudene vite at det kan bli, når noen av dem kommer med privatfly og greier, sier han.

Konserten når ut til rundt 90 land og 500 millioner potensielle seere.-  Det er mange arrangementer rundt nobelprisutdelingene i Norge og Sverige, men det programmet som uten sammenlikning når lengst ut, er Nobelkonserten. Det er viktig for oss at vi når ut til så mange som mulig, og kanskje til folk som ellers ikke ville sett på et slikt program, sier Lundestad.

-  For det må jo være et formål med konserten. Nobelkomiteen er jo ingen rockearrangør, legger han til.

Enda flere, og større, artister skal være klare i løpet av den neste uka. Hvem som skal lede konserten, blir offentliggjort om to uker. Lundestad har naturligvis mye klart, men vil ikke gå ut med navnene før det er hundre prosent sikkert at avtalene går i orden.

-  Men vi har en del gode kontakter, ja. Det er ikke så vanskelig å få tak i programledere, for mange skuespillere er veldig politisk engasjerte, sier Lundestad.

Han er ikke redd for at artistene og programlederne skal overskygge prisvinnerne.

I tenkeboksen

-  Artistene som kommer hit er utrolig fokuserte på å dytte prisvinnerne foran seg. Det synes jeg er veldig hyggelig, sier Lundestad.

Nobelkomiteen har gjort det til en tradisjon å la prisvinnerne få komme med et artistønske, så ElBaradai og IAEA får sette seg i tenkeboksen.

-  Da Jimmy Carter vant i 2002, ville han gjerne ha Willie Nelson. Vi tok en telefon, og han stilte opp. I fjor ville Wangari Matai ha Pattie LaBelle. Men hun var allerede booket, så det var jo ordnet. sier Geir Lundestad.

TOPPER PLAKATEN: Katie Melua er foreløpig det største navnet under Nobelkonserten.
TIL OSLO: Gladys Knight.
TIL OSLO: Yo-Yo Ma.
NORSK GJEST: Madrugada.