Stjerne uten hovedroller

CANNES (Dagbladet): William Hurt ble aldri den megastjernen han lå an til å bli på 80-tallet. Karrierekurven har vært dalende i noen år nå, og i sin nye film har han ikke engang hovedrollen. Måne får han også snart.

Men den, sin snart skallete isse, bærer han som et ekte mannfolk - ingen hårtransplantasjoner på den karen, nei. William Hurt synes å ta det meste med stor ro, også spørsmål av typen:

- Hvem er dine favoritt-detektiver i film og litteratur?

- De som løser krimgåten, sier William Hurt.

Sjelekamp

Det gjør han egentlig ikke som politiinspektør Frank Bumstead i filmen «Dark City». Men nå er heller ikke krimgåten han konfronteres med i denne filmen, pensum på politiskolen: Det dreier seg om en utenomjordisk rases forsøk på å tilegne seg menneskenes sjelelige egenskaper, noe de selv så sårt savner.

«Dark City» er regissert av Alex Proyas, og gir åpenbare assosiasjoner til Ridley Scotts sci-fi-klassiker «Blade Runner». Den foregår i et mørklagt og skittent bysentrum, tidfestet til 1940-tallet, faktisk, - men likevel med en aura av fæl framtid over seg. I disse noe slitne omgivelsene vandrer den mordmistenkte John Murdoch (Rufus Sewell), på jakt etter sin egen hukommelse - som de sjeleløse har stjålet fra ham.

Trenger tid

Det var mange som gikk under den første visningen av «Dark City» i Cannes i går, men Hurt insisterer:

- Det er en god historie, ikke typisk science fiction, men mest av alt et budskap om at menneskets sjel ikke kan brytes ned. Det er viktig å få sagt slikt i våre tider - på hvilken måte du sier det er underordnet.

GREI KAR: William Hurt er ikke lenger den stjernen han kunne ha blitt. Nå er han kanskje for gammel til å bli det, men en grei kar er han.