Stjernedesign!

Beyoncé Knowles er blitt et merkenavn. Det har hun tenkt å utnytte til fulle...

Beyoncé Knowles, som fra før er både popstjerne og skuespiller, er den siste i en hel rekke av stjerner som nå går inn i designverden og starter sine egne kleskolleksjoner.

Knowles fortalte nylig til Dagbladet at hun ikke ville stresse med å få ut sine produkter.

- Jeg må ha tid til å vurdere stil og hvert enkelt plagg. Jeg skal stå for hver eneste detalj.

LANG, LANG REKKE:

Queen Latifah, Mariah Carey, Eve, 50 cent og Gwen Stefani fra No Doubt er andre som nettopp har bestemt seg for å gi sitt bidrag til catwalken - og til sine proppfulle lommebøker.

Fra før har rappere som Jay-Z og Eminem også egne kolleksjoner, henholdsvis Rocawear og Shady Limited.

Tenåringsstjernen Hilary Duff, skuespiller i «Agent Cody Banks» og i tv-showet «Lizzie McGuire», og som attpåtil nå topper musikklistene i USA, tar også opp konkurransen mot mangemillionærtvillingene Mary-Kate og Ashley Olsen.

Selv Michael Jackson har en egen kolleksjon på gang i Japan, det eneste landet hvor noen fortsatt bryr seg om ham, ifølge en spydig designer.

MULTISTJERNER:

Dagens unge superstjerner er ikke lenger endimensjonale. Flere har både en musikkarriere og skuespillerkarriere gående samtidig, gjerne samtidig som de medvirker i reklame, arbeider som modell eller gir ut bok - eller er sentrale i annen type forretningsdrift.

Alt for å utnytte sin popularitet og få høyere markedsverdi, som igjen gir mer penger i kassa. For butikken er uhyre god for stjernene:

I fjor omsatte Jennifer Lopez parfyme og klær under merkevarenavnet J.Lo for vel én milliard kroner, mens ekskjæresten Sean «P. Diddy» Combs omsatte for 3,7 milliarder kroner med sin Sean John-serie.

Også sportsstjerner som tennisspilleren Serena Williams har skjønt at det lønner seg å ha flere jern i ilden:

- Jeg er tennisspiller, fashion designer, modell, makeupartist og skuespiller, en komplett underholdningsartist, uttaler Williams.

- NESTE STEG:

- Det er nå blitt neste stopp for mange i underholdningsbransjen å involvere seg i designverden, sier skuespilleren og artisten Queen Latifah. Hun gjorde seg spesielt bemerket i filmversjonen av musikalen «Chicago», hvor hun også fikk en Oscar-nominasjon. Nå fronter hun serien Curvation, som profilerer seg mot kvinner av det mer frodige slaget.

Artist- og skuespillerkollega Eve har nettopp gitt ut kolleksjonen Fetish.

- Jeg ville ha et sexy og sterkt navn. Og navnet har absolutt gjort at folk har blitt nysgjerrige, sier Eve, som selvsagt ikke designer klærne selv.

- Nei, jeg verken tegner eller syr, men designerne som jobber for meg, sender meg sine ideer, og jeg tar avgjørelsene. Det dreier seg ofte om fargevalg og andre detaljer, forteller Eve til Los Angeles Times.

GJØR DET SELV:

Gwen Stefani, vokalisten i No Doubt, er imidlertid svært involvert i designprosessen.

Før hun ble rik og berømt, lagde hun sine egne klær på golvet hjemme på soverommet. Hun synes livet som proff designer er atskillig mer behagelig.

- Min mor sydde klær for meg da jeg vokste opp. Seinere begynte jeg selv, og etter hvert så det ut som en bombe hadde gått av på soverommet mitt. Arbeidssituasjonen på golvet ga meg dessuten vond nakke og rygg. Dette slipper jeg heldigvis nå, sier Stefani, som nylig presenterte sin fra-pønk-til-Paris-fashion.

En ny verden:

Calvin Klein, Giorgio Armani, Donna Karan, Gianni Versace og Karl Lagerfeld, som selv oppnådde stjernestatus som designere, har med andre ord fått en beinhard konkurranse.

Flere av de unge artistene og skuespillerne er også i ferd med å danke ut de klassiske supermodellene. På stadig flere av coverne til magasinene smiler nå en skuespiller eller artist mot deg.

Men sjefen for Bloomingdale's, en av de store kleskjedene i USA, presiserer:

- Kvalitet, pris og moten er viktigst for forbrukerne. Har du ikke disse elementene på plass, hjelper det ikke å ha et kjent navn.

<B>FULL EFFEKT:</B> Beyoncé Knowles tjener penger på royalties og på effekter, på reklameoppdrag og snart også på designerklær.
<B>SATSER FRISKT:</B> Jennifer Lopez under lanseringen av sin J.Lo-kolleksjon i april 2001.
<B> POPSTJERNE, SKUESPILLER OG MODELL:</B> Beyoncé Knowles