Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernedirigent refser Norge

- Det er skammelig at Norge ikke har et bedre operahus, tordner Myung Whun Chung, av mange kalt «verdens fremste operadirigent».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen dirigerer han Verdis «Don Carlos» i Oslo Konserthus, med blant andre Solveig Kringlebotn. Chung donerer honoraret sitt til operahussaken.

- Foran konserten øver vi på fire forskjellige steder! Kan du tenke deg for et styr det er å frakte alt utstyret rundt omkring? sier Chung opprørt og ser utover salen i Samfunnshuset i Oslo. Der myldrer det av alt fra notestativer til svære kontrabasser, sangere og musikere.

- De norske myndighetene må snart innse at det vil tjene mange formål å få et nytt operahus. Norge har en lang historie med store sangere, og denne kulturarven fortjener å bli tatt bedre vare på. Det er en skam at regjeringen deres ikke oppmuntrer en slik utvikling.

Offer for intriger

Myung Whun Chung er født i Korea og utdannet i USA. I seks år var han musikalsk leder for Bastille-operaen i Paris, før han ble offer for et internt intrigespill. Han måtte gå av i 1995, til stor sorg for en samlet fransk offentlighet. Nå holder han til i Roma.

- Jeg var i Norge og dirigerte «Don Carlos» for ti år siden, forteller Chung.

- Er det en tilfeldighet at det ble «Don Carlos» igjen?

- «Don Carlos» og «Otello» er favorittoperaene mine. I det hele tatt er Verdis musikk fantastisk. Den kjærligheten som gjennomsyrer verkene hans er spesielt til stede i denne operaen, forteller Chung.

Møter dronningen

I morgen står han klar med takstokken når stillheten senker seg i Konserthuset. Da sitter blant andre dronning Sonja i salen, og hun har ytret ønske om å få hilse på ham etterpå.

NRK skal filme konserten som en del av TV-aksjonen, og operaen gir 20 prosent av billettinntektene til kreftsaken. Mens Chung velger å støtte byggingen av nytt operahus.
- Bjørn Simensen er en god venn av meg, og vi har kjent hverandre i mange år. Jeg vet hvordan han og andre kjemper i denne saken. Derfor vil jeg støtte den. Og jeg er ikke en sånn som engasjerer meg i alt mulig. Jeg bruker all min tid på musikken, i tillegg til økologiske spørsmål. Det er jeg opptatt av.

- Du er ikke interessert i fotball heller?

Chung smiler og skjønner hva vi sikter til.

- Jeg er en slags ambassadør for Korea, og har brukt noen av mine kontakter til å reklamere for Korea som vertsnasjon for fotball-VM i år 2002. Og vi fikk det jo, sammen med Japan!

Men nå er det opera det gjelder. Chung må skynde seg tilbake til dirigentstolen sin, for snart må både kor, orkester, solister og hele sulamitten pakke sammen. Neste øvelse begynner om noen timer - i Universitetets aula.

Hele Norges coronakart