Stjernefall

Underholdningsindustrien har lange tradisjoner i å utnytte stjerner som er på vei ned. USA har for tida Anna Nicole Smith og Ozzy Osbourne. Norge har Gry Jannicke Jarlum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går var det premiere på NRK's show Koht vs.J- Diva med den tidligere popstjernen Gry Jannike Jarlum.TVNorge sender «The Osbournes». Nå skal TV3 vise serien om Anna Nicole Smith. To forhenværende stjerner som klamrer seg fast i underholdningsbransjen med alle sine problemer. Ozzys kone Sharon angrer på at hun slapp kameraene inn i familiens liv.

- Dette er en del av Hollywoods mørke side. «Exploitation-kulturen», ren utnyttelse av folk, og helst tidligere stjerner, sier Niels Petter Solberg.

Han er mannen bak boka om «Norske filmdivaer i Hollywood». Nå jobber han med neste prosjekt, beretningen om Hollywoods tradisjon for utnytting av gamle stjerner og folk med ulike handikap.

- Det ble en del triste menneskeskjebner som følge av denne tradisjonen, som skriver seg tilbake til 20-tallet. Vi har det i dag også, først og fremst representert ved Anna Nicole Smith og Ozzy Osbourne. De er i ferd med å bli spist opp av sine egne imager. Ringen er sluttet.

Tomrom bak Marilyn

Solberg har samlet materiale om Hollywoods ofre helt siden skoledagene i USA, og spesielt mens han selv arbeidet som skuespiller og instruktør i Statene.

- Jeg har latt meg fascinere av alt utenom suksesshistoriene. Det er alle de andre, de som gikk dukken, ble utnyttet og dårlig behandlet, for så å bli glemt, jeg har villet fortelle om.

Solberg skal blant annet fokusere på det som skjedde i kjølvannet av Marilyn Monroes død.

- Da mistet stjerner som Diana Dors, Jayne Mansfield og Mamie van Doren sine nisjer i bransjen. De hadde levd godt av å være «Marilyns motsetning». De måtte finne nye arenaer og havnet i nattklubbshow og exploitation-film. Alt som var litt kinky og tabu. Slik ble Mansfield «dum, blond og deilig» i ei tid da resten av verden beveget seg i retning feminismen. Hun ble en parodi og gjorde alt galt. Hun ble drept i en bilulykke på vei hjem fra nattklubbjobb.

Et annet eksempel var Zsa-Zsa Gabor.

- Hun ble, etter hvert, mer kjent for skilsmissene enn for filmene. Hun utnyttet det ved å ville bli en «Klara Klok», som Diana Dors. De hadde ikke annet å spille på en trutmunn og bryster, som da de var 20. De ble ofre for sine egne images. Ville de gjøre noe som gikk utenpå sitt skapte image, ble det problemer. De fikk aldri vise den andre siden av seg sjøl. Damene var under kontrakt med filmstudioer. Deres skjebner ble avgjort av filmmogulene, fastslår Solberg.

Han har en teori om at det er kopiene, de som ikke er «ekte vare» som lettest faller igjennom.

Suksessens skygge

I manges øyne handler historien om Hollywoods skuespillere alltid om suksess.

- Men i skyggen av suksesshistoriene var det alltid noen som klamret seg fast og prøvde å overleve. De som sto nederst på stigen ble kynisk utnyttet. De ikke helt store stjernene og folk med fysiske handikap var lette ofre. Talentene deres var helt uinteressante. De skulle beglos som misfostre. USA har aldri vært et samfunn som har tatt seg godt av sine svakeste. De siamesiske tvillingene Daisy og Violet Hilton prøvde å forsørge seg sjøl. Først på film. Da interessen for siamesiske tvillinger døde, fikk de seg jobb i et supermarked. Den ene slo inn varene, mens den andre pakket dem ned i poser..., sier Solberg og konkluderer: - Det lå mye tristesse i bunnen for humoren. For å få jobb, måtte man prostituere seg litt, og da begynte gjerne karrieren for alvor å gå i nedoverbakke.

- Ikke så helt ulikt en forhenværende H&M-modell, som nå er mer kjent for absurd oppførsel i TV enn for å ha posert i undertøy på digre reklameboards. Det kan kanskje også være det samme. Verre er det at det forhenværende rockikonet Ozzy Osbourne heretter vil bli husket for reality-serien om hans families underlige liv, framfor det han utrettet som vokalist. Trist for Ozzy. Kona hans har forstått det. De er blitt vår tids «Familien Flintstone», sier Solberg

Trenger penger

- Hva er årsaken til at stjernene lar seg utnytte på denne måten, hvis det er det de gjør?

- Økonomi kan være ett stikkord. De trenger pengene. Mange av disse stjernene har ikke fulgt med i timen, eller rettere sagt, de har ikke klart å holde tritt med tida. 50-tallsblondinene fikk store problemer på 60-tallet fordi de klamret seg fast til blondineimaget. Hvert tiår fødes det en ny stil. Enten må man fornye seg, eller legge karrieren på hylla. Gjør man ingen av delene, blir man fort et offer, og en attgløyme. Da mister man karrieren, faller utenfor og blir husket som en parodi på seg selv, mener Solberg.Medieprofessor Jostein Gripsrud ved Universitetet i Bergen bekrefter at dette er en gammel trend:

Utnytter alle

- Hollywood er kapitalistisk underholdningsindustri som utnytter alt og alle de kan, så lenge det ikke kommer sterke motreaksjoner, spesielt fra den kristne høyresida. Hollywood har alltid utnyttet alt det er mulig å tjene penger på, så det representerer ikke noe nytt, sier Gripsrud, som ikke er ikke sein om å trekke paralleller til NRKs satsning på Gry Jannicke Jarlum, eller Motherfucking Diva Queen.

- Tilfellet med Gry Jannike Jarlum er et eksempel på at det også fins innslag av denne kulturen i lisenskanalen. Men jeg forstår at programserien om henne inngår i byggingen av artisten. Det er ikke sikkert serien rammes av noen bestemmelse i pressens Vær varsom-plakat, men det hender jo at ting kan være usmakelige, selv om de ikke rammes av noen regel, slutter Gripsrud.

- Hadde NRK presseetiske betenkeligheter med å sende realityserien med Gry Jannicke Jarlum, prosjektleder Line Hødnebø?

- Vi har diskutert innholdet nøye, sier Hødnebø. NRK har bestilt fire programmer om J.Divas liv av og med Kristine Koht fra Dropout Productions.

- Det kan hende det blir flere, avhengig av hvilke andre subkulturer Koht vil dukke ned i.

<B>DIVA QUEEN: På lisenskanalen har Gry Jannicke Jarlum fått utfolde seg, foreløpig bare én gang, men det kommer mer. Medieprofessor Jostein Gripsrud ser klare paralleller til den amerikanske exploitation-kulturen.
ABSURD:</B> Dagliglivet til Ozzy Osbournes familie er på alles lepper. Flere av seerne kjenner ikke til det han har utrettet som rockvokalist.
GAMMEL HISTORIE:</B> At Anna Nicole Smith bir utnyttet av film- og TV-bransjen føyer seg inn i en lang tradisjon. - Hollywood har alltid utnyttet folk på vei ned, sier Niels Petter Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer