Spellemannprisen 2016:

Stjerneflukt fra Spellemann

En rekke av de aller største nominerte artistene har valgt å droppe prisutdelinga i kveld.

DROPPER: Marcus & Martinus har kjempesuksess i hele Norden, og er ikke på Spellemann, men i Finland.
DROPPER: Marcus & Martinus har kjempesuksess i hele Norden, og er ikke på Spellemann, men i Finland.Vis mer

SENTRUM SCENE (Dagbladet): Årets Spellemannutdeling er godt i gang, og årets sjangerpriser er allerede blitt delt ut, før de gjeveste prisene blir delt ut seinere i kveld på Sentrum Scene i Oslo.

Prisutdelinga hyller norske artister som har utmerket seg det siste året, og er den største i sitt slag her til lands.

UTEBLIR: Kygo. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UTEBLIR: Kygo. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Imidlertid har en rekke av de aller mest profilerte nominerte valgt å utebli fra Spellemann i år.

Aurora Aksnes, Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll, Marcus og Martinus Gunnarsen, Alan Walker, samt Magnus August Høiberg, kjent under artistnavnet Cashmere Cat, har alle valgt bort prisutdelinga.

Dette er noen av de største og mest populære artistene Norge har i dag, med enorm suksess også i utlandet.

Mottok pris hjemmefra

Da Aurora Aksnes takket for prisen hun vant i kategorien Årets popsolist i dag, for albumet «All My Demons Greeting Me As A Friend», skjedde det hjemmefra.

BORTE: Alan Walker. Foto: NTB Scanpix

BORTE: Alan Walker. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

- Det har vært et veldig rart år. Med mye hardt arbeid, sa Aurora da hun mottok prisen hjemme hos seg selv, sa hun i klippet.

20-åringen fra Os i Hordaland er også nominert i kategoriene Årets album og Årets musikkvideo. Disse prisene deles ut på Sentrum Scene i Oslo seinere i kveld.

Uteblir for andre år på rad

Kygo har vært en av Norges største eksportvarer innenfor musikk de par siste åra, og 25-åringen fra Bergen spiller konserten langt utenfor landegrensene. Det gjør han også i kveld, framfor å kaste glans over Spellemannprisen i Oslo.

Lørdag kveld står Kygo på scenen i amerikanske Aspen, ifølge artistens offisielle Facebook-side.

IKKE TIL STEDE: Aurora.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE TIL STEDE: Aurora. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Under Spellemannprisen i fjor stakk Gørvell-Dahll av med den gjeveste prisen, Årets spellemann, i tillegg til prisen for Årets låt. Heller ikke da var han til stede på utdelinga, noe som innebar at søstrene hans mottok prisene på hans vegne.

Både i fjor og i år har Kygo vært blant trekkplastrene under X Games i Aspen den helga Spellemann er blitt arrangert.

- Jeg er selvsagt lei meg for det, og vil derfor hilse til alle der hjemme før jeg nå snart skal på scenen her i Aspen under X Games, sa Kygo til Dagbladet om uteblivelsen sin fra Spellemann i fjor.

Er i Finland

De par siste åra er popduoen Marcus og Martinus Gunnarsen blitt Norges største popstjerner og blitt tatt inn i varmen på Nobelkonserten.

14-åringene fra Trofors i Nordland er kinoaktuelle i storfilmen «Marcus & Martinus - Sammen om drømmen», og lørdag kveld er det bare på det store lerretet man har sjanse til å se dem.

De uhyre populære tvillingbrødrene befinner seg nemlig i Finland, der de deltar på Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), ifølge duoens offisielle Instagram-profil. UMK ble stifta i 2012, som et nytt konsept for å velge Finlands bidrag til Eurovision Song Contest.

Alan Walker fra Fana er storfavoritt i kategorien Årets hit med kjempesuksessen «Faded». Han har vært i Mexico på promooppdrag denne uka, før turen gå videre til Japan, og er ikke på plass.

Reagerer ikke

FRAVÆR: Cashmere Cat. Foto: NTB Scanpix
FRAVÆR: Cashmere Cat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Cashmere Cat, som egentlig heter Magnus August Høiberg, er heller ikke til stede på utdelingen. Han er Norges hotteste produsent for tida, med samarbeid med Kanye West, Ariana Grande og The Weeknd, og er oddsfavoritt i kategorien Årets produsent.

P3-profil Christine Dancke reagerer ikke på at de største norske artistene velger bort Spellemann til fordel for andre oppdrag.

- Det er nok et tegn på hvor store de er, at norsk musikk er dritpopulært i utlandet. Da må man legge løp som ikke tar hensyn til at man må reise hjem på Spellemann. Jeg synes det er helt greit at de ikke er her. Og jeg synes det er synes det er veldig bra at de kan få heder selv om de ikke er her, sier Dancke til Dagbladet.

Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, medgir at de gjerne skulle hatt alle de nominerte på under utdelinga.

- Vi skulle helst hatt alle her i kveld, men det er flere norske artister som har stor suksess i utlandet. Det er derfor naturlig at de ikke er i Norge til enhver tid. Kygo, Aurora, Marcus og Martinus, blant andre, er i utlandet nå, og har ikke mulighet til å være her. Vi er uansett veldig glade og stolte over at de gjør det så stort i utlandet, selv om vi aller helst skulle hatt de her, sier hun til Dagbladet.