Stjernefobi

Er du redd for speilegg eller gamle møbler? Da er du ikke alene. Flere av verdens største kjendiser har de merkeligste fobier.

Skuespiller Woody Allen har skapt en karriere bygd på nevroser og fobier.

Han påstår selv å ha dødsangst for alt fra insekter til det å befinne seg utenfor Manhattan, New York.

Frykt for solskinn, hunder, små rom, menneskemengder, kreft og andre sykdommer er noen andre av Allens traumer her i livet.

Men skuespilleren er langt fra alene om å gi fobienes verden et ansikt.

MØBELSKREKK:

Ifølge ABCNews skal Billy Bob Thornton få Woody til framstå som reineste tøffingen.

I tillegg til flyskrekk sliter Thornton blant annet med kromofobi (frykt for skarpe farger), sceneskrekk og angst for antikviteter!

Eksmannen til Angelina Jolie nekter å oppholde seg i rom der møblene er laget før 1950.

- Muligens har jeg blitt slått i hjel med en gammel stol i et tidligere liv. Faktum er at jeg ikke en gang klarer å spise i nærheten av antikke møbler, uttalte kjendisen til Oprah Winfrey.

ONDE KLOVNER:

Mens Thornton avskyr gamle stoler, er det klovneansikter som får nakkehårene til å reise seg på Johnny Depp og Sean «P. Diddy» Combs.

- Det er noe med det malte ansiktet og det falske smilet. Jeg har alltid forbundet det med mørke krefter som lurer under overflaten, et potensial for virkelig ondskap. Noe må ha hendt meg da jeg var liten, sa Depp til Entertainment Weekly nylig.

Hva er fobier?

IRRASJONELT: Du har en fobi dersom du er skrekkelig redd for noe som det er liten sjanse for at skal skade deg. Blant fobier finner vi som eksempler frykt for hunder, heiser, torden og edderkopper.

REDD FOR TING: Enkle fobier er angst avgrenset til spesifikke objekter, situasjoner eller aktiviteter.

...OG FATALE FØLGER: Mennesker med enkle fobier har ofte ikke angst for selve objektet, men for ubehagelige eller farlige følger som de tror kontakt med objektet kan medføre.

PERFEKSJONISTEN:

Lista over kjendiser med spesiell angstproblematikk er lang: David Beckham har fått mye skryt for sine nærmest perfekte frispark på fotballbanen. Også på hjemmefronten tilstreber fotballkjendisen perfeksjonisme. Han har angst for uorden (ataxofobi), og ordner blant annet klærne sine etter fargene. Skuespiller Roger Moore får rykninger ved øyet hver gang han tar i en pistol. Han klarte aldri å bli kvitt sin frykt for våpen selv etter flere roller der han hadde rett til å drepe.Christina Ricci, som har spilt i filmer som «Prozac Nation», «Frykt og avsky i Las Vegas» og «Sleepy Hollow», mener husplanter og svømmebasseng er noe av det mest skremmende som finnes. Avdøde Alfred Hitchcock hadde store problemer med å forholde seg til den engelske frokosten. Mesterregissøren taklet ikke speilegg, og viste sin avsky for retten ved flere anledninger. Blodige dusjscener var tydeligvis langt enklere å fordøye enn å sette gaffelen i den gule plomma.

HAR ANGST: Woody Allen har angst for insekter, solskinn, hunder, små rom, menneskemengder, kreft og - ikke minst - å befinne seg utenfor Manhattan.
Har angst: Christina Ricci.