Stjerneforfatter - og ni år gammel

Amerikanske Sahara Sunday Spain debuterer med diktsamling, ni år gammel. Kun mulig i USA?

Sahara Sunday Spain (9) er en sensasjon i USA, der hun fredag bokdebuterte med diktsamlingen «If there would be no lights». Den unge begavelsen har skrevet dikt siden hun var fem, og jobber nå med en novellesamling, som hun sier kan bli en liten roman.

I ryggen har hun sin mor, samt størrelser som Bill Cosby, Bonnie Raitt og Quincy Jones. Og hun får stor støtte fra forlaget HarperSanFrancisco.

- Hun er stemmen til en ny generasjon, sier hennes redaktør, Liz Perle, til New York Times. Hun innrømmer at hun var skeptisk da hun mottok manuset, men at det raskt ble klart for henne at dette ikke var et vanlig barns arbeid.

- Det var langt forbi det et barn skal vite i den alderen, sier hun.

Fritt vilt

Forlagsredaktør i Gyldendal Tiden, Ingrid Greaker Myhrens, sperrer øynene opp for Sahara Sunday Spains unge alder.

- Ni år er veldig ungt. Våre debutanter blir jo gamle damer i forhold, er hennes reaksjon.

I fjor var Myhren redaktør for tre debutanter på 16 og 17 år, noe hun den gang kalte en «litterær sensasjon». Ingvill Skjold Thorkildsen, Ragnhild Gylver og Kristin Vollset ga ut hver sin bok på Gyldendal Tiden, og opplevde enorm medieoppmerksomhet. Men først hadde forlaget brukt mye tid på å snakke med de unge forfatterne.

- Det finnes veldig talentfulle unge mennesker som kanskje fortjener å debutere, sier hun, og peker på at det store ansvaret dette innebærer for forlaget. - Det kan være problematisk å utlevere seg i en tekst som så ungt menneske og plutselig se at hele verden kan lese det du har tenkt. Anmelderne tolker og journalistene skriver - plutselig er du fritt vilt, sier hun.

- Ville dere antatt en så ung forfatter?

- Det er vanskelig å svare på, men hvis vi fikk inn noe veldig, veldig bra fra en niåring kan vi ikke se bort fra det, sier Myhren. Hun sier hun ville gjort seg svært sikker på at det virkelig var barnet som skrev, og ikke en ambisjonsrik mor som sto bak.

Men kunne dette skjedd utenfor USA?

Spesiell oppvekst

Sahara Sunday Spains foreldre er fotografen Elisabeth Sunday og tidligere Black Panthers-medlem Johnny Spain, og moren synes tilstede i alle ledd av Saharas profilering. Til New York Times forteller hun at Sahara verken ser TV, spiser hurtigmat eller leker med plastikk-leker.

- Vi er ikke forbrukere av populærkultur, sier moren.

Vidunderbarnet selv, av New York Times kalt en «kunstnerisk Tiger Woods», sier hun heller vil lese Shakespeare og Agatha Christie enn å se TV. Gjennom oppveksten har hun blitt oppfordret til å drive med kunst, og Sahara danser, tegner, maler og synger i kor.

Her kan du besøke Sahara Sunday Spains hjemmeside.

På New York Times kan du blant annet høre og lese Saharas dikt.

DEBUTBOKA: Sahara Sunday Spain (9) debuterte fredag med denne diktsamlingen.