INNRØMMER LØGN: Dan Mallory, mannen bak suksessromanen «Kvinnen i vinduet», innrømmer å ha løyet på seg alvorlig sykdom. Nå beklager han. Foto: Gyldendal Norsk Forlag
INNRØMMER LØGN: Dan Mallory, mannen bak suksessromanen «Kvinnen i vinduet», innrømmer å ha løyet på seg alvorlig sykdom. Nå beklager han. Foto: Gyldendal Norsk ForlagVis mer

Stjerneforfatter løy på seg kreft

Dan Mallory, forfatteren bak bestselgeren «Kvinnen i vinduet», innrømmer å ha løyet om sykdom, CV og utdannelse.

Dan Mallory (39) ble en litterær sensasjon over natta da han ga ut debutromanen «Kvinnen i vinduet» under pseudonymet A. J. Finn. Ifølge The Washington Post gikk boka rett inn på førsteplassen på New York Times bestselgerliste da den kom ut i januar i fjor.

Boken handler om en barnepsykolog som sliter med agorafobi (angst for åpne plasser). Hun holder seg inne, og spionerer på naboene sine. Én dag bevitner hun en grusom forbrytelse.

Det kan imidlertid virke som om Mallory har diktet opp mer enn bare et spennende romanplott. Ifølge avsløringer i The New Yorker har Mallory systematisk løyet om bakgrunnen sin, i tillegg til å gi seg ut for å være alvorlig syk. Blant annet skal han ha løyet på seg en svulst i hjernen.

Blir film

Mallorys identitet ble avslørt da manuset ble auksjonert bort i 2016. Debutanten solgte rettighetene til boka, pluss en oppfølger, for to millioner dollar.

Filmrettighetene ble raskt snappet opp av Fox 2000, og filmatiseringen har planlagt premiere i oktober i år, ifølge The Daily Mail. Regissør Joe Wright har fått med seg skuespillere som Amy Adams, Julianne Moore og Gary Oldman.

I en omfattende artikkel hevder The New Yorker at Mallory gjentatte ganger har fabrikkert historier om alvorlig sykdom, og at han ved minst to anledninger løy på seg kreft, blant annet i en søknad til University of Oxford. Løgnen skal ha blitt gjentatt til kolleger mens Mallory jobbet som forlegger i både London og New York.

Løy om operasjon

Ifølge The Guardian bekrefter flere kilder i forlaget Little, Brown and Company i London at Mallory har fortalt dem at han var alvorlig kreftsyk. Mallory skal ha fortalt en forfatter at han hadde stor glede av manuset hennes, til tross for at han måtte lese det med ett øye, fordi han hadde mistet synet på det andre etter hjernekirurgi.

Ifølge The Independent skal Mallory også ha brukt sykdommen som et påskudd for å få fri fra jobb, angivelig fordi han skulle opereres. Kolleger ved Little, Brown and Company skal ha mottatt flere e-poster fra en mann som hevdet å være Dans bror Jake. I brevet sto det at Dan måtte gjennom en risikabel operasjon for å fjerne en svulst i hjernen.

- Men Dan har vært gjennom verre. Han sier at hvis han klarte seg gjennom «Love Actually» i live, kan denne operasjonen umulig utgjøre noen trussel, sto det i e-posten, ifølge The New Yorker.

Mallorys mirakuløse tilfriskning fra «sykdommen» skal ha vært en snakkis blant kollegene.

CVen til Mallory skal også ha vært gjenstand for kreative overdrivelser. I et jobbintervju skal han ha sagt at han hadde vært forlegger i det amerikanske forlaget Ballantine, hvor han i virkeligheten bare hadde vært assistent. Han skal også ha fabrikkert et tilbud fra en konkurrent, som førte til at forlaget økte lønnen hans. Konkurrenten avviste seinere at de hadde gitt Mallory et slikt tilbud.

Innrømmer løgn

Forfatteren skal i tillegg ha løyet om utdannelsen sin. Overfor kolleger skal han ha løyet på seg ikke bare én, men to doktorgrader: én i litteratur og én i psykologi.

Ironisk nok hevdet han ifølge The New Yorker at psykologi-graden handlet om Munchausen-syndrom, en tilstand som får folk til å lyve på seg sykdommer.

Mallory bekrefter flere av påstandene i The New Yorkers artikkel.

- Det er sant at jeg ved flere anledninger har sagt, antydet, eller tillatt andre å tro at jeg var rammet av fysiske lidelser, i stedet for psykiske. Mer spesifikt, kreft, sier han.

Han hevder videre at en reell sykdom ligger bak løgnene: bipolar lidelse type 2.

Bipolar lidelse type 2 er en psykiatrisk diagnose som kjennetegnes ved svingninger mellom depresjon og hypomani, en tilstand med forhøyet energinivå og stemningsleie, og nedsatt impulskontroll.

Unnskylder

Mallory hevder å ha vært svært syk i perioder, og at sykdommen har forårsaket atferd han ellers ikke ville utvist. Han hevder også å slite med hukommelsesproblemer som en konsekvens av sykdommen.

- Mora mi hadde brystkreft da jeg var tenåring. Det var en formativ opplevelse, ensbetydende med panikk og smerte. Jeg har følt intens skam om de psykiske problemene mine. De var min skumleste, største hemmelighet.

Nå unnskylder han løgnene.

- I etterpåklokskapens lys er jeg lei meg for ha utnyttet andres gode tro. Det var aldri målet, uansett hvor desperate omstendighetene var.

Litteraturagent Chris Parris-Lamb var i lang tid en støttespiller for Mallory. Nå er han skeptisk til forfatterens forklaring.

- Hvis løgnene hans virkelig er et produkt av bipolare episoder, har de i så fall utelukkende vært fordelaktige for karrieren hans. Det er ulikt noen annen person med den diagnosen jeg har vært borti, sier han til The New Yorker.