Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjerneforfattere skrur av nettet

Distrahert av alt det morsomme på internett? Nick Hornby, Dave Eggers, Zadie Smith og Naomi Klein mener de har løsningen.

ISOLERER SEG: Dave Eggers er en av flere amerikanske forfattere som bruker programvare for å stenge av internmettilgangen når de skal jobbe. Foto: AP/Scanpix
ISOLERER SEG: Dave Eggers er en av flere amerikanske forfattere som bruker programvare for å stenge av internmettilgangen når de skal jobbe. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Har du noen gang forsøkt, etter en lang dag med datamaskin, nettbrett og smartmobil, å ta en titt på historikken over hvilke websider og nettsamfunn du har besøkt? Er du skrudd sammen som meg, kan det være en temmelig skremmende opplevelse. Antallet nettsider man har vært innom, og med hvilken frekvens, sier kanskje noe om hvorfor hodet føles som det gjør når det synker tungt ned i puta om kvelden.

DISKUSJONEN om hva informasjonsoverfloden gjør med hjernene våre, med konsentrasjonsevne, produktivitet og evne til å tenke langsomt og dypt, er full av fordommer. Slik har det vært ved alle informasjonsteknologiske skift. Det var ikke måte på hvilken elendighet boktrykkerkunsten kunne føre med seg. I sin tid diskuterte Stortinget i fullt alvor hva nyvinningen fargefjernsyn ville gjøre med hodene våre.

Men man skal være svært teknologioptimistisk for ikke å ta inn over seg at nettbruken spiser voldsomt mye tid, og er i ferd med å føre til reelle endringer i hvordan vi bruker hjernene våre. For min egen del er det for eksempel en helt reell erfaring at jeg leser langt, langt færre romaner i dag enn jeg gjorde i tida før weben og det sosiale nettet.

Tenk da på hvordan det må være for dem som skal skrive disse bøkene.

Deadline på den nye mursteinsromanen nærmer seg, men det er alltid en nettavis, alltid noen venner å skravle med på Face, alltid en halvsmart tweet som gjærer. Men nå har noen forfattere begynt å gjøre noe med det. Jonathan Franzen skrev visstnok deler av «The Corrections» med alle kontakter på datmaskinen tapet igjen, propper i ørene og bind for øynene. Han behersker åpenbart touch.

IDEEN er ikke ny. Historien om vår tro på at teknologien skal hjelpe oss til å bli bedre og ryddigere mennesker er som kjent brolagt med mye rart. Allerede i 1925 konstuerte en mann som het Hugo Gernsback noe han kalte The Isolator, en ganske skummelt utseende hjelm-affære som skulle beskytte brukeren mot all forstyrrende støy fra omverdenen.

I dag bruker stadig flere informasjonsteknologi til å beskytte seg mot informasjonsoverfloden.

Blant en del meget kjente forfatterne er det blitt en slags trend å bruke programvare som blokkerer all tilgang til nettet, eller bare til sosiale nettjenester. Ifølge Daily Telegraph er det spesielt programmene Freedom og SelfControl forfatterne holder seg med. Begge sperrer maskinens tilgang til nett eller til utvalgte nettsteder, og bare en omstart kan bringe nettet tilbake før tidspunktet brukeren har bestemt. Slik får Nick Hornby, Dave Eggers og Naomi Klein arbeidsro, for å nevne noen av Freedoms mer celebre kunder.

I HOVDESAK har selvsagt nettet vært en berikelse for litteraturfeltet. Kanskje ikke for alle bokhandlere og forlag, men som en helt ny og vital kontaktflate mellom forfattere, lesere, kritikere og litteraturvitere.

Det er selvsagt ikke bra om forfatterere flest avsondrer seg fra nettet, og dermed fra mange av de viktigste strømningene i vår tid. Vi zappehoder trenger også våre kronikører.

PÅ DEN ANNEN SIDE er det jo lov, og sikkert smart, å skille mellom researchfase og skrivefase, eller mellom jobb og fritid, i noe større grad enn mange av oss gjør. Her er det jo ikke snakk om å melde seg fullsendig ut av nettsamfunnet, bare om å påføre seg selv noen timer arbeidsro.

SelfControl er bare tilgjengelig for Mac, kulturarbeiderens foretrukne plattform, mens Freedom skal virke også på PC. Et tredje alternativ, også det bare for Mac, er Anti-Social, som bare stenger tilgangen til sosiale nettjenester som Facebook og Twitter. Nanny, en plug-in for Google Chrome, lar deg også styre hvilke nettsteder ditt svakere jeg skal ha tilgang til.

Synes du dette blir for drastisk, finnes det enkel programvare som Think, som skjuler alle andre vinduer enn den aktive applikasjonen, eller Focus Booster, en Adobe Air-app som lar deg sette for eksempel en 25 minutters arbeidsperiode fulgt av et fem minutters friminutt.

Hvor mye tid som gikk med under arbeidet med denne artikkelen til diskusjoner på Facebook om Lambda og den nye låta til Donald Fagen? Ikke spør.

GAMMEL IDE: Hugo Gernsbacks The Isolator fra 1925. En hjelm med innebygget oksygentilførsel, som skulle gi brukeren arbeidsro.
GAMMEL IDE: Hugo Gernsbacks The Isolator fra 1925. En hjelm med innebygget oksygentilførsel, som skulle gi brukeren arbeidsro. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media