GODE VENNER: Suksessforfatter Jojo Moyes skryter hemningsløst av personligheten til Emilia Clarke, og forteller at de to har blitt gode venner. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Suksessforfatter Jojo Moyes skryter hemningsløst av personligheten til Emilia Clarke, og forteller at de to har blitt gode venner. Foto: NTB ScanpixVis mer

Stjerneforfatteren skjønte ikke Clarke-oppstyret. Så fikk hun se den scenen

OBS! Spoiler-advarsel! - Hun er rå!

(Dagbladet): - Jeg er kjempefan av «Game of Thrones». Da de først foreslo Emilia Clarke som Lou klarte jeg ikke se det for meg, fordi jeg bare kjenner henne fra «Game of Thrones». Men hun er helt perfekt, sier en smilende Jojo Moyes.

Dagbladet møter den britiske forfatteren på toppen av Grand hotell i Oslo for lansering av filmen «Me before you», basert på hennes bestselgende roman med samme navn (på norsk «Et helt halvt år»).

Skuespiller Emilia Clarke, best kjent fra «Game of Thrones» spiller hovedrollen som Louisa Clark, mens «Hunger Games»-stjerna Sam Claflin har fått rollen som William Traynor i filmen. Dagbladets anmelder ga filmen en treer.

FILMAKTUELL: Jojo Moyes er i Oslo og Norge for lansering av filmen «Et helt halvt år». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FILMAKTUELL: Jojo Moyes er i Oslo og Norge for lansering av filmen «Et helt halvt år». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Boka «Et helt halvt år» har solgt fem millioner eksemplarer på verdensbasis, og 600 000 bare i Norge, derfor blir en av de største filmlanseringene lagt til Oslo.

- Noe sånt som hver tiende person i Norge har lest boka. Det er helt utrolig, sier Moyes som selv har skrevet manus til filmen.

Gode venner En svak eim av peppermynte fyller hotellsuiten mens Moyes snakker energisk og engasjert om den nye filmen. Moyes har akkurat kommet tilbake fra USA og har fått et kjerringråd om at peppermynteolje hjelper mot jetlag. Hun unnskylder lukta, mens hun smilende forteller om promoturen til USA og om sitt nære forhold til filmens kvinnelige hovedrolle.

- På grunn av filmlanseringen, hadde jeg ikke kommet meg helt à jour med alle episodene av «Game of Thrones». Så da vi var i Amerika, forsto jeg ikke helt hysteriet som fulgte Emilia overalt, men nå har jeg sett de siste episodene, og (spoiler, spoiler) klippet der Emilia kommer ut av flammene. Hun er helt rå, sier Moyes og viser til den kritikerroste nakenscenen i episode fire av vårens sesong.

Moyes skryter også hemningsløst av personligheten til Emilia Clarke, og forteller at de to har blitt gode venner.

- Hun er fantastisk, jeg vet ikke om noen som ikke liker henne. Hun er en av de mest hardtarbeidende damene jeg vet om, samtidig smiler hun hele tiden, man ser henne aldri sur. Hun er rett og slett veldig gøy å være sammen med, sier Moyes.

Har kledd seg likt Flere ganger den siste tida har de to blitt avbildet sammen, og flere ganger har de tilfeldigvis kledd seg likt og lagt ut bilder på Instagram.

- Emilia er også en av de damene jeg kjenner som kler seg best, så det er gøy, men helt tilfeldig, sier hun og legger til:

- Mange tror vi er likt kledd på et bilde der jeg har på meg en gammel pels som mannen min alltid gjør narr av. Det ser ut som om Emilia har på seg noe fra «Game of Thrones» og alle tror at også hun har pels, men hun holder faktisk en hund.

Filmen har fått kritikk «Et helt halvt år» handler om den unge arbeiderklassejenta Lou Clarke som mister jobben og starter å jobbe som assistent for Will Traynor, en tidligere suksessrik forretningsmann som har blitt lam i en motorsykkelulykke. Will har mistet viljen til å leve, og filmen kretser rundt hvorvidt den livsglade Lou kan vekke livsgnisten i Will.

Boka tar opp temaer som selvmord og aktiv dødshjelp, og har både blitt hyllet og kritisert for dette.

- Jeg tror folk liker den fordi den stiller spørsmålet «hva ville du gjort?», samtidig som den er lett å lese, har Moyes tidligere fortalt Dagbladet.

KJENTE FJES:  Skuespiller Emilia Clarke, best kjent fra «Game of Thrones» spiller hovedrollen som Louisa Clark. «Hunger Games»-stjerna Sam Claflin har fått rollen som William Traynor i filmen. Foto: SF Norge AS
KJENTE FJES: Skuespiller Emilia Clarke, best kjent fra «Game of Thrones» spiller hovedrollen som Louisa Clark. «Hunger Games»-stjerna Sam Claflin har fått rollen som William Traynor i filmen. Foto: SF Norge AS Vis mer

Foran London-premieren ble cast og crew møtt av protester fra Not Dead Yet, en gruppe amerikanere og briter som jobber mot aktiv dødshjelp. Blant annet frambrakte demonstrantene et banner med påskriften «funksjonshemmings-snuff-film» idet stjernene inntok den røde løperen.

- Filmen har fått kritikk, men slik er det med all kunst som tar opp vanskelige tema, man vil tiltrekke seg kritikk og diskusjon, sier Moyes til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram