Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernefotograf bannlyst fra verdenskjente magasiner med umiddelbar virkning

Fotograf Terry Richardson (52) har blitt anklaget for seksuell utnytting av modeller i flere år. Nå vil ikke lenger verdens største motemagasiner jobbe med ham.

UTESTENGES: Terry Richardsons fotografier har prydet forsiden av motemagasiner over hele verden. Foto: NTB Scanpix
UTESTENGES: Terry Richardsons fotografier har prydet forsiden av motemagasiner over hele verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den verdenskjente motefotografen Terry Richardson (52) har blitt anklaget for upassende oppførsel, seksuell trakassering og overgrep flere ganger opp gjennom årene, men alltid benektet påstandene. Nå i kjølvannet av Harvey Weinstein-skandalen har han blitt bannlyst fra store magasiner som Vogue og GQ.

Det er det amerikanske forlaget Condé Nast International som tok avgjørelsen.
Forlaget gir ut verdenskjente magasiner som Vogue, GQ, Vanity Fair og Wired.

Ga beskjeden i en e-post

Søndag stilte den britiske avisa The Times spørsmålet om hvorfor Richardson fortsatt blir hyllet av moteløver til tross for at han har blitt kalt «moteverdenens Harvey Weinstein».

Innen 24 timer etter at artikkelen ble publisert tikket det inn en e-post hos ansatte i Condé Nast som ba dem om å ikke jobbe med Richardson. Det var forlagets visepresident James Woolhouse, som sendte ut e-posten, skriver The Telegraph.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

I e-posten sto det blant annet:

«Jeg skriver til dere om et viktig emne. Condé Nast vil ikke lenger jobbe med fotograf Terry Richardson.»

«Eventuelle fotoseanser som har blitt bestilt, eller som er fullført, men ikke publisert, skal avlyses eller erstattes med annet materiale.»

Woolhouse gjorde det også tydelig at beslutningen skal ha umiddelbar virkning.

Blitt anklaget i flere år

Terry Richardson, som ifølge flere modeller liker å bli kalt «onkel Terry», er kjent for sine utfordrende og pornografiske bilder, også med seg selv i seksuelle situasjoner. Gjennom årene har fotografen skapt mange overskrifter der han anklages for seksuell trakassering og overgrep, men har benektet alle anklagene.

- Jeg har gitt alle jeg har jobbet med den respekten det er å se på dem som personer med fri vilje og evnen til å ta sine egne beslutninger, har han skrevet i et brev til Huffington Post, hvor han også understreker at han ikke angrer på noe han har gjort.

Konfronterte ansikt til ansikt

Den danske supermodellen Rie Rasmussen fortalte i 2010 at hun konfronterte Richardson direkte under et arrangement i Paris. Til The New York Post sier hun at hun fortalte Richardson at «det han gjør mot kvinner er nedverdigende, og at han kun får ligge med jenter fordi han har et kamera, masse mote-kontakter og får bildene sine i Vogue».

Stjernesamarbeid: Lady Gaga gir av seg selv i en video som promoterer en musikkvideo gjort av Terry Richardson. Video: Lady Gaga/Terry Richardson Vis mer Vis mer Vis mer

- Han tar unge jenter og manipulerer dem til å ta av seg klærne, og tar bilder de kommer til å skamme seg over. De er for redde til å si nei fordi agentbyrået deres fikset dem jobben og de er for unge til å forsvare seg selv, sier Rasmussen.

Supermodellen forteller videre at Richardson løp ut av baren da hun konfronterte han. Neste dag ringte han byrået hennes og klagde på at hun hadde kalt han navn foran kunder i Paris.

Etter Weinstein-skandalen har anklagene blusset opp igjen.

Richardson har jobbet med verdenskjente stjerner som Beyoncé, Lady Gaga, Katy Perry og Miley Cyrus. Sistnevnte regisserte han den mye omsnakkede musikkvideoen til «Wrecking Ball» for.

Cyrus, som vises naken, har i ettertid sagt at hun angrer på musikkvideoen.

FREKKAS: Seth MacFarlane sendte et stikk mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein da han var Oscar-vert i 2013. MacFarlanes kommentar insinuerte at det som kvinnelig skuespiller lønnet seg å gi Weinstein inntrykk av at man var tiltrukket av ham. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!