Grim Berge:

Stjernefotograf døde brått

Den norske naturfotografen, Grim Berge har gått bort.

HYLLES: Den norske stjernefotografen hylles for sine verk etter sin død. Foto: Privat.
HYLLES: Den norske stjernefotografen hylles for sine verk etter sin død. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han ble bare 42 år gammel, men har levd et liv til en 100-åring, sier Gina Gjerme om sin lillebror og stjernefotograf, Grim Berge.

I slutten av juni gikk Berge brått bort, og familien er i stor sorg. Ifølge familien skal hjertet til Berge ha stoppet, og de venter på obduksjonsrapporten.

- Han var svært kunnskapsrik, en kunstner og en historieforteller av rang. Han hadde en enorm varme, og en styrke som var helt unik, sier Gjerme.

Natur i fokus

Det var naturen som var i sentrum i verkene til fotografen og filmskaperen Berge, og han har bemerket seg i både inn- og utland. Berge har filmet og regissert en drøss med filmer for blant annet ulike reiselivsselskaper i Norge, og han har også vunnet en rekke priser.

STILLBILDER: Berge har tatt utallige bilder og videoer av naturen. Foto: Privat
STILLBILDER: Berge har tatt utallige bilder og videoer av naturen. Foto: Privat Vis mer

Gjerme forteller at Berges største forbilde var den legendariske programlederen, Sir David Attenborough (96), og at mye av inspirasjonen til Berge kommer fra den britiske biologen.

- Attenborough var absolutt Grims største forbilde. Han brukte masse tid på å studere verkene til hans.

I 2017 vant Berge og produksjonsselskapet Natural Lights prisen «Beste kamera» i Cannes for filmen «Iconic Norway». Den nesten seks minutter lange filmen portrettere byer som Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, og har rørt folk til tårer.

PRIS: Her er Grim Berge etter at han vant prisen Black Dolphin i Cannes i 2017. Foto: Privat
PRIS: Her er Grim Berge etter at han vant prisen Black Dolphin i Cannes i 2017. Foto: Privat Vis mer

Berge skal også ha laget en rekke destinasjonsfilmer for reiseselskapet Expedia. I tillegg forteller Gina Gjerme at det være mulig å se flere av videoene til Berge i ankomsthallen på Flesland flyplass i Bergen.

Tom Cruise-kontakt

I 2017 var superstjerna Tom Cruise og resten av gjengen i Stavanger-området for å spille inn scener på Preikestolen til filmen Mission Impossible 6.

Da filmen hadde Norgespremiere på toppen av Preikestolen året etter, møtte rundt 2000 ivrige fans opp for å få med seg visningen av filmen. Stjernefotografen var selvfølgelig til stede under visningen for å dokumenterte seansen.

FACEBOOK-DELING: Tom Cruise delte bildet til Berge på sin Facebook-profil. Foto: Skjermdump
FACEBOOK-DELING: Tom Cruise delte bildet til Berge på sin Facebook-profil. Foto: Skjermdump Vis mer

Et av bildene Berge tok ble så godt tatt imot av Tom Cruise, at superstjerna delte bildet til Berge på sin Facebook-konto.

- RÅTT: Her utfører Tom Cruise et spektakulært motorsykkelstunt på Stranda. Video: Marit Heltne og DBTV Vis mer

Hylles av det norske reiselivet

Både Berges tidligere samarbeidspartnere og deler av det norske reiselivet hyller nå den norske stjernefotografen.

- Grim var helt enestående, og veldig kreativ. Vi jobbet sammen med to prosjekter. Måten han klarte å skape oppmerksomhet rundt en destinasjon var helt unik. Det er rart at han er bort, sier Gunnhild Vedvik, kommunikasjonssjef for region Stavanger.

NATUREN: Grim Berget elsket naturen. Det gjenspeiler seg i verkene hans. Foto: Privat
NATUREN: Grim Berget elsket naturen. Det gjenspeiler seg i verkene hans. Foto: Privat Vis mer

Visit Norway sparer heller ikke på godordene om 42-åringen.

- Vi vil først og fremst huske Grim Berge for hans utrolige dronebilder fra hele Norge. Han var en fantastisk fotograf i en klasse for seg selv, sier Visit Norway om Berges bortgang.

UNIKE BILDER: Da Grim Berge så ut av vinduet sitt i Bergen så han noe «helt eksepsjonelt». Han tok 1500 bilder for dette minuttet, som har fått over hundre tusen visninger på et halvt døgn. Video: Grim Berge / naturallight.earth. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer