Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Terry Richardson

Stjerne­fotografen innrømmer seksuell oppførsel mot modeller

Terry Richardson var foto-favoritt. Nå er han utestengt av verdens største motemagasiner.

MANGE VENNER: Terry Richardson har opparbeidet seg et omfattende nettverk av mektige motepersonligheter. Her avbildet med tidligere Vogue-redaktør Carine Roitfeld (til venstre) og Richardsons kone Alex Bolotow. Nå vil ikke Roitfelds tidligere arbeidsgiver jobbe med ham. Foto: NTB Scanpix
MANGE VENNER: Terry Richardson har opparbeidet seg et omfattende nettverk av mektige motepersonligheter. Her avbildet med tidligere Vogue-redaktør Carine Roitfeld (til venstre) og Richardsons kone Alex Bolotow. Nå vil ikke Roitfelds tidligere arbeidsgiver jobbe med ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at stjernefotograf Terry Richardson (52) er bannlyst fra å jobbe med motemagasiner som Vogue, GQ og Vanity Fair.

Fotografen har i en årrekke blitt anklaget for seksuelt upassende oppførsel mot modeller han jobber med, og etter Harvey Weinstein-skandalen har anklagene fått ny vind i seilene.

Det førte til at det amerikanske forlaget Condé Nast International denne uka besluttet å utestenge Richardson fra sine glansede sider.

I en uttalelse til The Telegraph åpner fotografen opp om hva slags praksis som har hersket i hans fotostudio.

- Kunstner

Richardsons talskvinne sier til avisa at fotografen tidvis har oppført seg på seksuelt eksplisitt vis med modeller på jobb:

- Terry Richardson er en kunstner som har vært kjent for sitt seksuelt eksplisitte arbeid, så mye av hans profesjonelle samspill med personer har vært av seksuell og eksplisitt karakter, men alle personer involvert i hans arbeid deltok samtykkende, lyder uttalelsen.

AVKLEDD: Terry Richardson står bak denne Lady Gaga-videoen, der popstjerna byr på seg selv. Video: Terry Richardson Vis mer Vis mer Vis mer

Det var den britiske avisa The Times som søndag stilte spørsmålet om hvorfor Richardson fortsatt blir hyllet av moteløver - til tross for at han har blitt kalt «moteverdenens Harvey Weinstein».

Innen 24 timer etter at artikkelen ble publisert tikket det inn en e-post hos ansatte i Condé Nast som ga beskjed om at samarbeid med Richardson skulle opphøre med umiddelbar virkning.

I e-posten sto det blant annet: «Eventuelle fotoseanser som har blitt bestilt, eller som er fullført, men ikke publisert, skal avlyses eller erstattes med annet materiale.»

«Onkel Terry»

Richardson, som ifølge flere modeller liker å bli kalt «onkel Terry», er kjent for sine utfordrende og pornografiske bilder, også med seg selv i seksuelle situasjoner.

52-åringen har tidligere jobbet med en rekke store stjerner, deriblant Beyoncé, Lady Gaga, Katy Perry og Miley Cyrus.

TETT PÅ STJERNENE: Terry Richardson. Her med skuespiller og musiker Jared Leto i september. Foto: Patrick Lewis / Shutterstock / NTB Scanpix
TETT PÅ STJERNENE: Terry Richardson. Her med skuespiller og musiker Jared Leto i september. Foto: Patrick Lewis / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Gjennom årene har fotografen skapt mange overskrifter der han anklages for seksuell trakassering og overgrep, men han har benektet alle anklagene.

Blant dem som har gått ut mot Richardson er modellene Rie Rasmussen, Jamie Peck og Charlotte Waters.

I et intervju med New York Post gikk Rasmussen til frontalangrep på fotografen, som hun mente utnyttet og nedverdiget kvinner.

- Han tar unge jenter, manipulerer dem til å ta av seg klærne og tar bilder som de kommer til å skamme seg over. De er for redde til å si nei, fordi modellagenturet deres booket dem til jobben, og de er for unge til å stå opp for seg selv, sa den danske eks-modellen til New York Post, ifølge The Guardian.

TRAKASSERT: The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. ... Vis mer

Slo tilbake mot kritikken

Jamie Peck gikk så langt som å kalle Richardson «et rovdyr med kamera», i et intervju med The Guardian.

Etter en rekke medieoppslag, slo Richardson i 2014 tilbake mot anklagene om seksuell trakassering av modeller.

- Det var aldri bare meg og en jente i studio. Det var alltid assistenter eller andre folk til stede, eller jenter tok venner med for å henge sammen med oss. Det var veldig dagtid, ikke noe dop, ikke noe alkohol. Det var en «happening», det var energi, moro og spennende å skape disse sterke bildene, og det er det det var. Folk som samarbeider og utforsker seksualitet og tar bilder, sa stjernefotografen til New York Magazine for tre år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!