Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernefotografens revansje

De aller største stjernene uteble fra åpningen av årets Cannes-festival. Grunnen kan være frykten for sars. Men Penelope Cruz kom, uten Cruise, men med kamera.

I dag er det verdenspremiere på «Matrix reloaded», men ikke en eneste stjerne fra filmen dukket opp på den røde løperen da Cannes Filmfestival åpnet i går. Heller ikke Nicole Kidman, som spiller hovedrollen i Lars von Triers Cannes-klare «Dogville», viste seg.

Sars-frykt

Det er mulig Kidman er redd for å vise seg med eksmannens nye kjæreste, eller kanskje er det frykten for sars som gjorde at hun og flere andre flere stjerner valgte å holde seg vekk i går.

Ledelsen for festivalen har i alle fall valgt å sende ut et skriv til alle festivalens deltakere der det advarer mot sars og hva som skal gjøres dersom den fryktede epidemien dukker opp: Et eget nødnummer er opprettet og helsevesenet i byen er i full beredskap.

- Hvor er Sophia?

De helt store stjernene dukket altså ikke opp, og fotografene måtte ta til takke med en hel rekke tilårskomne franske skuespillerkjendiser fra langt tilbake i tid. Men noen var fornøyd. Dagbladet snakket med en eldre fransk dame som sto på sidelinja under seremonien. Med gulllakkerte sko, en puddel hun kalte «beibi» og flere kilo gull på kroppen konstaterte hun:

- Det var bedre med Sophia Loren, hun hadde stil.

Ikke rart hun ble fornøyd da Gina Lollobrigida dukket opp den røde på løperen og viftet med sitt røde klede.

Penelope åpnet

Da sto det også i stil til arrangementet at Penelope Cruz som spiller hovedrollen i det som var årets åpningsfilm, «Fanfan La Tulipe», kastet det meste av stjernestøvet.

Men også «Fanfan La Tulipe» er en film for fransk hukommelse. Det er ingen «ny» film for franskmenn som har levd en stund. Dette er en nyversjon av en film som mange franskmenn husker ble laget for en generasjon siden, men denne gangen har blant andre Luc Besson («Taxi» og «Det store blå») pusset på manuset.

Tøff jury-jobb

Årets Cannes-jury ledes av franskmannen Patrice Chéreau, som har med seg et knippe kjente internasjonale filmfolk, en av dem Meg Ryan. Filmer fra hele verden kjemper om Gullpalmen, som skal deles ut når festivalen er over om halvannen uke. Et interessant navn å merke seg er 23 år gamle Samira Makhmalbaf fra Iran. For tre år siden var hun den yngste noensinne som deltok i hovedkonkurransen; nå er hun er med igjen - med filmen «Klokken fem om ettermiddagen».

Vår egen Bent Hamers film «Salmer fra kjøkkenet» blir lagt merke til.

Han deltar ikke i hovedkonkurransen, men hans film er av den britiske avisa The Guardians filmanmelder nevnt som en av ti filmer det er verd å få med seg under filmfestivalen i Cannes.

ET MINNE FOR LIVET: Penelope Cruz ble møtt med hyl og skrik fra hundrevis av fotografer da hun gikk oppover den røde løperen. Hun reagerte ikke på tilropene, men snudde seg i sted på toppen av trappa...
...og dro fram et lite lommekamera for å ta bilde av de frammøtte fotografene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media