Stjernehåp som aldri har opptrådt offentlig

KRISTIANSAND (Dagbladet): 22 år gamle Vincens Stoltenberg Steen storlanseres i hele Skandinavia som Norges nye r&b-sjarmør. Men Hamar-gutten har til gode å opptre offentlig.

- Jeg opptrådte en gang på en skoleavslutning. Men utover det har jeg aldri gjort konserter eller sunget for folk. Det er mange hjemme på Hamar som blir overrasket når de hører at jeg har fått platekontrakt. De har ikke ant at jeg kan å synge, forteller Vincens. I august lanseres hans debutsingel «Where's The Love Gone» over hele Norden av Warner Music.

På vei til kirken

Vincens er en helt ubeskevet skikkelse i hjembyen Hamar. Der er han mer kjent som en lovende basketballspiller. Musikk oppdaget han først som 17-åring, da han gikk på high school i Salt Lake City.

- Jeg oppdaga r&b, som har vært utrlolig populært i USA i mange år, forteller han.

Han husker nøyaktig den dagen han forsto at musikk skulle bli en viktig del av livet hans.

- Jeg var på vei til baptistkirken sammen med vertsfamilien min i Salt Lake City. Så spilte de «Thank You» med Boyz II Men på bilradioen. Jeg var solgt. Det sangtekniske, grooven, stemingen _ alt fascinerte meg, forteller han.

Dette ledet til intenste sangøvelser i dusjen, men aldri deltakelse i kor eller band.

Oppdaget i Drammen

Etter videregående begynte det skjulte sangtalentet på journalistlinja på Danvik folkehøyskole i Drammen. En kompis tipset musikkbransjemann Steinar Fjeld om Vincens.

- Selv hadde jeg ikke tilstrekkelig tro på meg selv som sanger og artist. Men kompisen hjalp meg. Og siden har alt ordnet seg, sier debutanten med et stort smil.

Han spiller ingen instrumenter, derfor synger han inn låtideer på diktafon eller på mobilsvareren til lillebroren Johannes.

- Det kan være en melodilinje eller en tekstidh. Jeg får gjerne ideer på sein kveldstid som jeg ringer inn forteller han.

Får frysninger

I dag er Fjeld og London-baserte Jazz Black managere for Vincens. Det høstklare debutalbumet «Play4Real» er spilt inn ved hjelp av norske, engelske og amerikanske krefter. Den viktige mixen er utført i Los Angeles av Brad Gilderman, en mann som har finslipt lyden til blant andre Whitney Houston, Enrique Iglesias, Diana Ross og Mary J. Blige.

Resultatet er et r&b-album med internasjonalt løft. Warner Music gir ut den radio- og dansevennlige singelen «Where's The Love Gone» samtidig i hele Skandinavia i august. Det er ytterst sjelden at norsk debutartist får en slik start.

- Jeg får frysninger ved tanken på hvor heldig jeg har vært. Nå er drømmen å slå igjennom i USA. Det er et høyt mål, men jeg mener jeg har reell mulighet med den plata jeg har laget. Det at jeg for eksempel har manager i London, gir meg en god start, sier han.

Inspirert av damer

- Kjærlighet og sex er en essensiell del av r&b-sjangeren. Din plate er ikke noe unntak.

- Nei, jeg var akkurat ferdig med et stormfullt forhold da plata ble spilt inn. Jeg blottlegger meg på plata. Damer inspirerer meg. Jeg liker å skrive sexy tekster, tittellåta «Play4Real» er et eksempel på det.

- Du er en millionsatsning. Hvordan ser du på det?

- Jeg tar ikke det så tungt. Noen millioner er jo uansett bare småtteri for et stort selskap. Men jeg tar det jo som et tegn på at de har stor tro på meg. Og det er deilig, avslutter Vincens.

<B>FRA DUSJ TIL PLATE:</B> Vincens Stoltenberg Steen lanseres som Norges nye r&b-stjerne.