Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernejournalist tatt for juks

Har tidligere hjulpet norske band til gjennombrudd i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den kjente og omdiskuterte amerikanske journalisten Nick Sylvester - som har skrevet mye om norsk musikk for amerikanske medier - er suspendert fra sin stilling i Village Voice, og har fått sparken fra det innflytelsesrike nettstedet Pitchforkmedia.

Årsaken er at Sylvester brukte en kilde som aldri hadde snakket med ham til en coverstory for New York-avisa.

- Dette er fortsatt et åpent sår, sier Village Voice-redaktør Doug Simmons til The New York Sun.

Het debatt

Sylvester har blant annet fått æren for gjennombruddet til Serena Maneesh i USA, etter toppkarakteren han ga debutplata deres hos Pitchforkmedia.

Han har også intervjuet Annie og laget en stor featureartikkel om Øyafestivalen.

Men da han skulle lage reportasjen «Do You Wanna Kiss Me?» for Village Voice gikk det galt. Etter kort tid ble artikkelen fjernet fra Village Voice sine hjemmesider, og erstattet med en unnskyldning fra Sylvester.

Reportasjen handlet om den nye populære sjekkeboken til Neil Strauss, og inneholdt sitater fra tre manusskribenter som angivelig forsøkte triksene i praksis. I ettertid kom det fram at minst én av dem - Steve Lookner - aldri hadde bidratt til artikkelen.

HJALP SERENA: Etter en kjempeanmeldelse fra Nick Sylvester fikk bandets norske plateselskap flere hundre mail. Nå sliter Sylvester med mistillit i amerikanske journalistmiljøer.
HJALP SERENA: Etter en kjempeanmeldelse fra Nick Sylvester fikk bandets norske plateselskap flere hundre mail. Nå sliter Sylvester med mistillit i amerikanske journalistmiljøer. Vis mer

- Med en gang vi skjønte at dette var en fabrikasjon - og vi vet fremdeles ikke omfanget av den - trakk vi den tilbake. Jeg er fremdeles ikke sikker på om det var det rette å gjøre, og det er fortsatt en het debatt på kontoret, sier redaktør Simmons til The New York Sun.

Postmoderne satire

Sylvester er ett av de mest kjente navnene i de hippere delene av New Yorks journalistmiljø, og flere konkurrerende medier godter seg nå over skandalen. Gawker rapporterer for eksempel at Sylvester besvimte utenfor redaktørens kontor etter å ha blitt konfrontert med artikkelen, og at ideen til den sannsynligvis var stjålet.

The Nation ironiserer over at han bare er suspendert fra Village Voice, og at han ikke har fått sparken.

Og i bloggsfæren jubler alle som har opplevd at deres favorittartist har blitt slaktet av Sylvester.

Likevel skiller dette seg noe fra en vanlig fabrikeringssak. Sylvester fant aldri opp kilder til artikkelen, men benyttet seg av en eksisterende person han aldri hadde snakket med. Han måtte da forstå at han kom til å bli tatt?

Sylvester selv har foreløpig ikke villet snakke om saken, men flere sier han trolig tolket oppdraget han fikk for kreativt. I stedet for å lage en vanlig journalistisk reportasje, lagde han en satirisk artikkel der sitater fra venner ble blandet sammen med opplysninger fra ekte kilder. Problemet var imidlertid at ingen helt oppfattet det satiriske elementet.

Å lage fiktive intervjuer med artister har lenge vært noe Sylvester har drevet med i bloggen Riff Raff.

- Jeg håper ikke at dette er verre enn det som har kommet fram. Han er en veldig ung og talentfull skribent, og jeg håper han får en sjanse til, sier Doug Simmons.

INTERVJUET ANNIE: Sylvester har flere ganger gitt uttrykk for sin beundring for norske Annie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!